Kako se prepoznaje kvalitetno gorivo?

Novosti online

29. 12. 2022. u 13:21

TEMA kvaliteta goriva koje sipamo uvek je aktuelna posebno zbog činjenice da je kvalitetno gorivo važna stavka ukoliko želimo da obezbedimo pouzdan rad i dugovečnost motora.

Како се препознаје квалитетно гориво?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Možda je za mnoge nepoznanica da sam proces provere kvaliteta derivata nije jednostavan i zahteva da se „slože“ mnoge stavke, kao što su unapređenje proizvodnih procesa, poštovanje najviših standarda, ulaganje u tehnologiju, kao i usavršavanje zaposlenih koji upravljaju celokupnim procesom. Šta više, provera kvaliteta neizostavna je karika celokupnog logističkog lanca dopreme derivata. Kako tvrde u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, specijalisti kompanije prate kvalitet materije tokom celog procesa – od proizvodnje do sipanja u rezervoare. I to nije sve…

U celokupnom procesu kontrole kvaliteta goriva značajno mesto zauzimaju analize i ispitivanja u najsavremenijim laboratorijama. Kako navode u NIS-u, kompanija sprovodi više od 180 hiljada analiza godišnje a u te svrhe koristi se preko 400 akreditovanih metoda. Izdavanjem izveštaja o ispitivanju kvaliteta goriva NIS-ove laboratorije potvrđuju kvalitet proizvedenih goriva, a kompanija garantuje da se na njihovim benzinskim stanicama nalazi domaće gorivo proverenog kvaliteta. Osim toga, od ključnog je značaja i savremena tehnologija koja se koristi u proizvodnim procesima. Sasvim konkretno, u NIS-u podsećaju da je u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope, uloženo od 2009.godine više od 800 miliona evra, što omogućava da se u Pančevu proizvode najkvalitetniji derivati domaće proizvodnje. Uz to, kompleksnim procesom, kako u proizvodnji tako i u laboratorijama za kontrolu kvaliteta derivata, upravljaju vrhunski specijalisti NIS-a koji se konstantno usavršavaju kako bi išli u korak sa savremenim trendovima i obezbedili najbolji kvalitet domaćih derivata.

Kada je reč o samoj kontroli kvaliteta derivata, to same analize prate kompletnu materiju tokom celog distributivnog procesa, od prerade nafte do finalnog proizvoda, a jedan od interesantnih metoda koje NIS koristi kako bi održao vrhunski kvalitet je i „pet filtera“. Reč je o procesu tokom kojeg se ugrađuju mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, posebno tokom utakanja goriva u cisterne prilikom transporta, s obzirom da tada postoji najveći rizik od degradacije.

Priznanje za domaće gorivo svakodnevno dolazi i od lojalnih potrošača, a da je gorivo koje točimo u Srbiji evropskog kvaliteta potvrđuje i studija sprovedena na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja je pokazala da gorivo kompanije NIS omogućava odličnu efektivnu snagu motora sa niskom specifičnom efektivnom potrošnjom goriva, a uz smanjenu emisiju nesagorelih ugljovodonika i oksida azota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)