SUMORNE PROGNOZE BORISOVA: Roskosmos će pretrpeti gubitke od 50 milijardi rubalja 2022. godine

Đ.G.

21. 12. 2022. u 00:50

PREMA prognozama, preduzeća Roskosmosa će do kraja 2022. godine pretrpeti gubitke u iznosu od više od 50 milijardi rubalja, rekao je generalni direktor Roskosmosa Jurij Borisov.

СУМОРНЕ ПРОГНОЗЕ БОРИСОВА: Роскосмос ће претрпети губитке од 50 милијарди рубаља 2022. године

Foto: Printscreen/Jutjub


- Predviđeni gubici do kraja 2022. su više od 50 milijardi rubalja. Glavni izvor gubitaka je bio povezan sa nepravilnom organizacijom rada preduzeća - rekao je Borisov u intervjuu listu Vedomosti.

On je pojasnio da se to dogodilo zbog činjenice da preduzeća iz različitih razloga (neisporučena baza elektronskih komponenti, nepravilna organizacija procesa i radna disciplina) ne ispunjavaju na vreme državni nalog ili naloge same državne korporacije.

Prema Borisovu, 2021. godine gubitak državne korporacije iznosio je 31 milijardu rubalja. Situacija se pogoršala nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini 24. februara, kada je Roskosmos odbio niz međunarodnih ugovora, uključujući nabavku motora, kao i usluge lansiranja.

Da bi se izborio sa ovim, Roskosmos je odlučio da zaustavi „spontano pomeranje udesno“. Državna korporacija je već dogovorila nove uslove sa glavnim kupcem - Ministarstvom odbrane, rekao je generalni direktor državne korporacije. Za svaki slučaj, nakon detaljne analize uzroka, izrađeni su preventivni rasporedi rada. Pored toga, uvedeni su dodatni uslovi u ugovore svih menadžera, rukovodilaca preduzeća, glavnih projektanata, istakao je Borisov.

- Ako poremećaj rasporeda traje mesec dana, podležu administrativnoj i materijalnoj kazni, u zavisnosti od težine i objektivnosti. Ako je poremećaj na dva meseca, onda ne mogu da se izbore, imamo pravo da raskinemo ugovore i pozovite nekog drugog. U uslovima specijalne vojne operacije postoji i krivična odgovornost za neispunjavanje odbrambenog naloga države. Nema gde da se povučem - bio sam prinuđen da uvedem ove mere - rekao je Borisov.

Izvršni direktor je takođe rekao da je nakon imenovanja 15. jula 2022. ažurirao rukovodstvo državne korporacije za oko četvrtinu, napravio komercijalni blok i uveo gornju granicu zarada za najviše rukovodstvo. Pored toga, struktura Roskosmosa je „optimizovana“ – sa 670 ljudi na 609, kako bi se uštedelo oko 220 miliona rubalja godišnje.

Ranije nije saopšten finansijski učinak državne korporacije za 2021. Iz godišnjeg izveštaja Roskosmosa za 2020. postalo je poznato da je neto profit pao na 293 miliona rubalja u poređenju sa 12,5 milijardi u 2019. Maksim Ovčinikov, koji je u to vreme obavljao funkciju prvog zamenika generalnog direktora Roskosmosa, objasnio je to nemonetarnim efektom revalorizacije akcija preduzeća u vlasništvu korporacije u procesu njihovog prenosa u podružnice. Bez ovog efekta, prema njegovim rečima, dobit državne korporacije za 2020. procenjena je na 9,8 milijardi rubalja - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene