JASNA PORUKA PREDSEDNIKA: Nema zaobilaženja sankcija Rusiji preko teritorije Srbije - nama nije potreban ekstraprofit

Tanjug

02. 12. 2022. u 13:04

PREKO teritorije Srbije niko ne može da zaobilazi sankcije koje je EU uvela Ruskoj Federaciji i Srbija reaguje i sankcioniše takve pokušaje, jer joj nikakav ekstraprofit nije potreban, zahvaljujući sopstvenoj dovoljno snažnoj ekonomiji, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ЈАСНА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА: Нема заобилажења санкција Русији преко територије Србије - нама није потребан екстрапрофит

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je nakon sastanka sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem preneo da je razumeo njegove primedbe po pitanju usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU, ali ga je i obavestio da preko teritorije Srbije niko ne može da zaobilazi sankcije Rusiji.

- Mi se ne bavimo kriminalom, ne bavimo se zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata, niti nam je potreban ekstraprofit. Imamo snažnu ekonomiju i javne finansije da se o sebi brinemo, i uz podršku EU, nemamo drugih većih problema - rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija uvek reagovala kada je dolazilo do reeksporta robe, i da su naši nadležni organi učestvovali u privođenju onih koji su radili na zaobilaženju sankcija protiv Rusije.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je izrazio zahvalnost i poštovanje prema EU za svaku vrstu podrške, a posebno finansijske i pomoći u znanju, dodajući da nikada nije krio zahvalnost građana Srbije poreskim obveznicima Unije, koji izdvajaju značajna sredstva za razvoj naše zemlje.

- Zato sam posebno srećan zbog ovih sporazuma o finansijskoj podršci do 2027. godine - rekao je Vučić.

Preneo je i da je sa Varheljijem razgovarao o podršci u oblasti energetike, još jednom se zahvalivši za najavljenu ključnu budžetsku pomoć od 165 miliona evra, do kraja ove godine, koju je prilikom nedavne posete najavila i predsednica EK Ursula fon der Lajen.

- To je za nas veliki, izuzetno značajan novac, to je važna i velika stvar koju je EU završila u interesu zemalja Zapadnog Balkana, a Srbija je svakako dobila najznačajnija finansijska sredstva - rekao je Vučić.

Ukazao je da je taj novac značajan i zbog toga što Srbija na mesečnom nivou, po kombinovanim cenama, ne troši manje od 200 miliona evra, a za struju, i to samo za uvoz, ne računajući proizvodnju, trošimo 42 miliona evra, kao u novembru, ali ćemo i do 90 ili 100 miliona evra u decembru. Razgovarali su, kaže, i o daljoj energetskoj diverzifikaciji Srbije, o mogućnosti za nabavku dodatnih količina gasa iz Azerbejdžana, ubrzanju radova na interkonektoru Srbija–Bugarska, pristupu terminalima tečnog naftnog gasa, itnerkonektoru Srbija – Severna Makedonija.

- O mnogo strateških stvari smo razgovarali, ali i projektima u kojima smo već zajedno sa EU, kao što je brza pruga Beograd–Niš. Srećan sam što će i Nišlije i jug Srbije imati brzu prugu i vezu sa Budimpeštom, Bečom, kao i Beograd i Novi Sad - rekao je Vučić i dodao da je u tom pogledu EU predvidela ogromnu podršku, ne samo kroz povoljne zajmove, već i u grantovima. Dodao je da se razgovaralo o vladavini prava, navodeći da se nada da će Evropska komisija podržati sve promene, koje su izglasane i na referendumu, u oblasti pravosuđa.

- Verujem da možemo dodatno da napredujemo u oblasti medijskih sloboda, vladavine prava, demokratizacije društva i svega drugog - rekao je Vučić. Preneo je da je bilo reči i o svim spoljnopolitičkim temama, kao i da je dobro razumeo primedbe koje je Varhelji, kao prijatelj, uputio po pitanju usaglašavanja spoljne politike sa EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (126)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života