SVI DETALJI DRŽAVNE POMOĆI ZA MLADE: Prijavljivanje za 5.000 dinara kreće od 1. decembra - isplata već od 16.

Tanjug

25. 11. 2022. u 10:35

MINISTAR finasija Siniša Mali izjavio je da će prijavljivanje za novu jednokratnu pomoć države od 5.000 dinara namenjene mladima početi 1. decembra i trajaće do 15 decembra.

СВИ ДЕТАЉИ ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ ЗА МЛАДЕ: Пријављивање за 5.000 динара креће од 1. децембра - исплата већ од 16.

Foto: D. Milovanović

- Svi mladi od 16 do 29 godina mogu da se prijave kako je predsednik obećao. Prijavljivanje je jednostavno, kao i ranije, broj lične karte i matični broj, izaberete banku u koju ćemo da uplatimo novac i mi ćemo već od 16. do 20. decembra svima isplatiti - objasnio je Mali na TV Pink.

Naveo je da je prve dve pomoći od po 100 evra primilo 1.060.000 mladih u Srbiji i da zato očekuje da će i ovog puta interesovanje biti veliko.

Rast plata i penzija

On je podsetio da će od 1. januara penzioneri imati još 12,9 procenata uvećanja penzija, što je sa prethodnim uvećanjem od devet procenata sa početka novembra, kumulativno povećanje od 20,1 odsto za 2023. godinu.

Mali je dodao da će od početka naredne godine biti uvećane plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, kao i minimalna zarada za 14,3 procenta, što znači da će minimalac biti iznad 40.000 dinara i da će "pogurati" plate naviše.

Foto: printskrin

- Mi ćemo u decembru ove godine imati prosečnu platu od 720 evra, a u decembru naredne godine sa ovim povećanjima biće 820 evra. Prosečna penzija u Srbiji će u decembru biti oko 280 evra, a u decembru naredne godine će biti 320 evra sa povećanjima - rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija bez obzira na krizu i sve izdatke likvidna i da jutros u budžetu ima 303 milijarde dinara.

- Uprkos inflaciji i krizi nismo zaustavili nijednu investiciju, a s druge strane ulažemo i poboljšavamo životni standard građana. Imaćemo 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija i zato je važno da ne stanemo sa izgradnjom auto-puteva i brzih pruga, jer to privlači investitore - rekao je Mali.

Napomenuo je da je u ovoj krizi najvažnije da se izborimo za to da nema otpuštanja, da ljudi zadrže radna mesta, da se zadrži stabilnost ekonomije, kako bismo nakon završetka konflikta u Ukrajini i izlaska iz krize nastavili sa visokim stopama rasta koje smo imali pre krize.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori