UPOZORENJE U FRANCUSKOJ - MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE: Januar će biti kritičan, sprema se crveno upozorenje za potrošače

Novosti online

19. 11. 2022. u 10:21

FRANCUSKA se suočava sa rizikom da ostane bez struje u januaru jer će raspoloživost struje iz nuklearnih elektrana u zemlji verovatno biti niža nego što se ranije predviđalo, upozorio je u petak nacionalni mrežni operater RTE.

УПОЗОРЕЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ - МОГУЋЕ РЕСТРИКЦИЈЕ СТРУЈЕ: Јануар ће бити критичан, спрема се црвено упозорење за потрошаче

Foto Y. Caradec

RTE, koji je objavljivao ažurirane informacije o situaciji na mesečnom nivou, takođe je primetio da smanjenje potražnje za strujom čini nestašicu sledećeg meseca manje verovatnom nego što se ranije očekivalo.

- Situacija deluje manje rizično u decembru i od kraja februara, ali mesec januar sada nosi više rizika nego u prethodnoj analizi - navodi RTE, a prenosi Raša Tudej na engleskom.

Mrežni operater Eletrisite de Frans (EDF) ranije je upozorio da bi popravke i održavanje skoro polovine nuklearnih elektrana u zemlji mogle pretvoriti Francusku, koja je tradicionalno bila izvoznik električne energije, u uvoznika ove godine.

Francuska proizvodi oko 70% svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora. Međutim, u petak ujutro ih je bilo na mreži samo 31. EDF planira da ponovo pokrene 15 blokova do kraja godine, sa još deset u prva dva meseca 2023. Neki drugi reaktori će takođe morati da budu zaustavljeni radi planiranog održavanja.

Francuska vlada pozvala je preduzeća i domaćinstva da štede energiju kako bi izbegli nestanke struje. U slučaju mogućeg nestašice struje, RTE će tri dana unapred pokrenuti crveno upozorenje "Ekovat" zahtevajući smanjenu potrošnju.

Rizik od pribegavanja "Ekovat" sistemu "izgleda visok" u januaru, saopštili su iz RTE. To će u velikoj meri zavisiti od klimatskih uslova, kao što je potencijalno zahlađenje, ili čak umereno, upozorava operater mreže.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!