CENE STABILNE TREĆU NEDELJU ZAREDOM: Godišnja inflacija u Rusiji usporila na 12,52 odsto

Novosti online

09. 11. 2022. u 19:31

INFLACIJA u Rusiji na godišnjem nivou je 7. novembra usporila na 12,52% sa 12,69% nedelju dana ranije, navodi se u pregledu Ministarstva za ekonomski razvoj „O trenutnoj situaciji cena“.

ЦЕНЕ СТАБИЛНЕ ТРЕЋУ НЕДЕЉУ ЗАРЕДОМ: Годишња инфлација у Русији успорила на 12,52 одсто

Foto Shutterstock

- U prvoj nedelji novembra (od 1. do 7. novembra) inflacija je iznosila 0,01%. Na godišnjem nivou, stopa rasta cena je nastavila da opada i od 7. novembra iznosila je 12,52% na godišnjem nivou - navodi se u dokumentu. 

Prema podacima ministarstva, u nedelji od 1. do 7. novembra stopa rasta cena hrane je smanjena i iznosila je 0,13 odsto posle 0,17 odsto nedelju dana ranije u uslovima usporavanja rasta cena voća i povrća.

- Cene ostalih prehrambenih proizvoda su skoro stabilne treću nedelju zaredom (0,00%). Cene proizvoda od biljnih sirovina (šećer, brašno, testenine i žitarice, hleb i pekarski proizvodi, suncokretovo ulje) su smanjene - navodi se u recenziji.

Istovremeno, u segmentu neprehrambenih proizvoda cene su niže za 0,06%, u turizmu i regulisanim uslugama - za 0,13%.

Prema prognozi Ministarstva za ekonomski razvoj, ove godine se očekuje da će inflacija u Ruskoj Federaciji dostići 12,4%. Dan ranije je šef Ministarstva za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov rekao da bi inflacija u Rusiji 2022. godine mogla da bude bolja od prognoze, da će biti u rasponu od 12-12,4% - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati