RADIJATORI GREJU, IMA DOVOLJNO ENERGENATA: Počinje redovan režim isporuke toplotne energije i u opštinama u kojima je odložen početak grejanja

E. B. TALIJAN

01. 11. 2022. u 09:37

OD danas počinje redovan režim isporuke toplotne energije i u opštinama i gradovima u kojima je odložen početak grejne sezone zbog visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine.

РАДИЈАТОРИ ГРЕЈУ, ИМА ДОВОЉНО ЕНЕРГЕНАТА: Почиње редован режим испоруке топлотне енергије и у општинама у којима је одложен почетак грејања

Foto N. Fifić

U prethodne dve nedelje, u pojedinim lokalnim samoupravama krenulo je grejanje, a u većini preostalih tokom vikenda su sprovedene tople probe. Juče su to učinile i "Beogradske elektrane". Iz resornog ministarstva i iz toplana poručuju da energenata ima dovoljno i da, zasad, nema nagoveštaja da će doći do ozbiljnijih poremećaja.

Nova ministarka energetike Dubravka Đedović juče je istakla da će to ministarstvo u prvih 100 dana akcenat staviti na to da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo dobru i kontinuiranu proizvodnju struje. Ona je naglasila da nije planirano poskupljenja električne energije i gasa i podsetila da država subvenciniše njihove cene.

- Grejna sezona je pomerena jer je oktobar bio natprosečno topao, ali od 1. novembra radijatori će biti topli - kazala je Đedovićeva.

- Toplane su spremne, a energenata ima dovoljno, kako gasa, tako i uglja, a i sa hidrokapacitetima dobro stojimo. Najvažnije je da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Bilo je dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja. TE u Obrenovcu je na 60 odsto efikasnosti, a cilj je da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje.

Foto Promo

Povodom zahteva da se za dane tokom kojih nije bilo isporuke toplotne enegije umanje računi, ministarka je rekla da će o tome razgovarati sa direktorima toplana ove sedmice i apelovala na građane da štede energiju.

Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović potvrdio je da je snabdevenost svim vrstama energije i energentima zasad dobra.

- Skladišta gasa su puna - naglašava Stojanović. - Tečnih goriva, odnosno mazuta i lož-ulja, na zalihama ima više u odnosu na septembar.

On objašnjava i da je cilj da se u grejnom prostoru postigne temperatura od 20 stepeni, odnosno jedan ili dva stepena više ili manje, u zavisnosti od toga kako je propisano u kojoj lokalnoj samoupravi.

- Grejanje će biti u skladu sa spoljašnjim temperaturama - navodi Stojanović. - Ovih dana je najavljeno toplo vreme i, ako tako bude, onda se mogu očekivati prekidi u isporuci toplotne energije. To je sve u skladu sa važećim odlukama lokalnih samouprava.

I iz "Beogradskiih elektrana" najavljuju da danas počinje redovan režim rada daljinskog sistema i najavljuju da su mogući prekidi grejanja zbog viših spoljnih temperatura.

Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije u ovom preduzeću Ivana Kalanja navodi da je sistem potpuno tehnički spreman.

- Neće doći do obustave grejne sezone, ali su mogući prekidi grejanja koji su definisani pravilima o radu i odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu - kaže Kalanja.

- Kada je temperatura preko 15 stepeni, ima gašenja, kada se spusti ponovo na 12 stepeni, idemo ponovo u isporuku toplotne energije. Temperatura u stanovima će biti 20 stepeni, ili jedan stepen više ili manje.

Ona je istakla da su "Beogradske elektrane" obezbedile sve potrebne energente, kao i da su zaključeni ugovori sa "Srbijagasom" za isporuku plavog goriva.

- Mi smo spremni - naglašava Kalanja. - Niko ne može da predvidi situaciju, u Evropi se pooštrava svaki dan. Mi imamo ugovorene količine gasa, zalihe mazuta i trudićemo se da građani ne osete krizu.

Od 60 toplana u Srbiji, 36 koristi gas, a od toga njih 16 nemaju mogućnost konverzije, odnosno prelaska na drugo tečno gorivo. Na mazut radi 27 sistema za daljinsko grejanje, 13 koristi ugalj, a devet biomasu. Neke toplane imaju energetski miks, tako da se brojevi razilaze.

STABILNO SNABDEVANjE

MINISTARKA energetika Dubravka Đedović (na slici) istakla je da će se, pored ostalog, fokusirati i na to da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju struje, da dobro vodimo naše energetske kompanije i da sprovedemo investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bismo građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima.

- Za početak da preguramo zimu, na evropskom kontinentu je rat, koji je u određenoj meri i energetski - kazala je ministarka.

- Mi ćemo sve da uradimo da obezbedimo sigurnost i stabilnost. Da li će biti uvoza energenata, zavisi od toga kolika je proizvodnja i potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezerve su napunjene energentima, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije.

DOBIJAMO NOVIH 350 MEGAVATA

POVODOM izjave premijerke Ane Brnabić, koja je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku, završetak Bloka 3 u Kostolcu i gasnog interkonektora sa Bugarskom, ministarka Dubravka Đedović je rekla da je bitno da završimo šta smo počeli i da ćemo 2023. godine dobiti 350 megavata iz nove termoelektrane, koja treba da se završi.

- Bitno je da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da izgradimo gasovod sa Makedonijom, da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe - kazala je Đedovićeva. - Moramo da se bavimo obnovljivim izvorima energije.

Potrebne su nam reverzibilne elektrane, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)