INFLACIJA JOŠ PODIGLA KAMATU, KREDITI ĆE BITI SKUPLJI: Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio da referentna kamatna stopa bude dva odsto

B. Ca.

13. 05. 2022. u 10:35

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od dva odsto! Kako je saopšteno iz NBS, i stopa na depozitne i kreditne olakšice povećavaju se za toliko, na nivoe od jedan, odnosno tri procenta. Referentna kamata je prošlog meseca povećana sa jedan, na jedan i po odsto.

ИНФЛАЦИЈА ЈОШ ПОДИГЛА КАМАТУ, КРЕДИТИ ЋЕ БИТИ СКУПЉИ: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио да референтна каматна стопа буде два одсто

Foto Tanjug

Građani koji planiraju da podignu kredite, ali i oni koji ih otplaćuju, mogu da očekuju veće rate. Prema objašnjenju iz Centralne banke, IO je pre svega imao u vidu pritisak inflacije na svetskom i domaćem tržištu koji i dalje jača i postojaniji je nego što se prethodno očekivalo. To je, kažu, zahtevalo dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničio dalji rast inflacije.

- U cilju smanjenja inflacije, drugi put uzastopno povećana je referentna kamatna stopa NBS čime je nastavljeno povećanje restriktivnosti monetarne politike - objašnjavaju nadležni.

- Dešavanja na međunarodnom tržištu prethodnih meseci karakteriše jačanje geopolitičkih tenzija i izbijanje konflikta u Ukrajini, koji su uticali na produbljivanje energetske krize, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

Inflacija je u Srbiji i većini drugih zemalja nastavila da raste i u martu bila 9,1 odsto međugodišnje, vođena i dalje u najvećoj meri rastom cena hrane i energije. Prema projekcijama NBS, i dalje se očekuje da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024