PREMIJER SLOVAČKE U STRAHU: "Domaća ekonomija u opasnosti od kolapsa"

Tanjug

28. 09. 2022. u 19:19

SLOVAČKI premijer Eduard Heger izjavio je da su rastući troškovi električne energije doveli ekonomiju te zemlje u opasnost od "kolapsa", izvestio je danas Fajnenšel tajms.

ПРЕМИЈЕР СЛОВАЧКЕ У СТРАХУ: Домаћа економија у опасности од колапса

Foto: Tanjug/AP

Heger je u intervjuu za londonski poslovni dnevnik rekao da će rast cena nakon ruske invazije na Ukrajinu "ubiti" ekonomiju te zemlje ukoliko ne dobije milijarde evra podrške od Brisela.

Iako je Slovačka značajan proizvođač struje iz nuklearnim i hidroelektrana, njen najveći provajder energije je početkom godine napravio skupu grešku i prodao višak svoje električne energije trgovcima koji sada tu struju preprodaju Slovačkoj po tržišnim cenama koje su više i do pet puta.

- Slovaci sada kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra - rekao je Heger.

On smatra da bi Brisel trebalo da oslobodi pet milijardi evra neiskorišćenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa preduzećma.

Heger je takođe upozorio da će, ukoliko Brisel ne pritekne u pomoć biti primoran da nacionalizuje snabdevanje električnom energijom u zemlji i da će morati da zadrži struju za slovačke kompanije i domaćinstva kako ne bi propali.

- Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bićemo prinuđeni na to rešenje...U suprotnom, slovačke kompanije će se zatvarati što bi moglo da urušo celu ekonomiju - naveo je slovački premijer.

BONUS VIDEO:

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PREMINUO DAVOR JANJIĆ: Preran odlazak glumca koga pamtimo iz Nataše i Čaruge