ČEŠKA ŠTITI GRAĐANE: Ograničenje rasta cena struje i gasa zbog povećanja na tržištu

Novosti Onlajn

13. 09. 2022. u 16:48

MINISTAR finansija Češke Zbinek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cena državu koštati oko 130 milijardi kruna sledeće godine.

ЧЕШКА ШТИТИ ГРАЂАНЕ: Ограничење раста цена струје и гаса због повећања на тржишту

Arhiva

Češka vlada je donela odluku o ograničavanju cena električne energije i gasa kako bi zaštitila domaćinstva od rastućih cena na tržištu, rekao je premijer Petr Fiala, prenosi bizportal.

Kao i druge evropske zemlje, Češka je odlučila zaštiti građane i preduzeća od rasta cena na tržištu usred smanjenog dotoka ruskog plina u Europu, što je posledica ruske intervenzije na Ukrajinu i europskih sankcija Moskvi.

Češka vlada saopštila je kako će napraviti da taj nacionalni plan, koji mora potvrditi parlament, ide uz panevropsko rešenje koje priprema Evropska komisija i države članice.

- Garantujemo visine cena, svi će znati koliko će plaćati, i biće nemoguće da neko plati mnogo skuplje nego prošle godine - rekao je Fiala na konferenciji za medije.

Cene električne energije za domćinstva ograničiće se na 6 čeških kruna (0,24 evra) po kilovatsatu i 3 krune za gas, a takve cene primenjivaće se od novembra.

Fiala je dodao kako će u sredu biti poznata i rešenja za visoke cene energenata za industrijske subjekte, prenose agencije.

Češke cene električne energije, kada se u njih uračunaju i porezi, biće oko 200 evra po megavatsatu, što je nivo cene spomenut u predlogu Evropske komisije za cene izvora energije koji nisu na gas.

Vlada će omogućiti da i javni sektor, uključujući bolnice, opštine i škole, imaju garantovane cene energenata.

Ministar financija Zbinek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cena državu koštati oko 130 milijardi kruna sledeće godine, a paket mera finansiraće dodatnim porezima za sektor proizvodnje energije, rafinerije nafte, banke i trgovaca gasom i električnom energijom.

BONUS VIDEO: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)