SERIJAL "NOVOSTI" (4):PLAĆAJU ZA KANALE KOJE SLABO ČISTE - Poljoprivrednici u Srbiji traže da budu oslobođeni takse za odvodnjavanje zbog suše

E. V. N.

19. 08. 2022. u 09:15

SUŠA poslednjih godina dobrim delom obere letinu, a poljoprivrednicima uredno stižu takse za odvodnjavanje.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ (4):ПЛАЋАЈУ ЗА КАНАЛЕ КОЈЕ СЛАБО ЧИСТЕ - Пољопривредници у Србији траже да буду ослобођени таксе за одводњавање због суше

Foto Z. R.

Nezadovoljni i ovim nametom, poljoprivrednici ističu da čak i kada su kišne godine i poplave, kanali ne rade svoj posao, jer su mnogi zapušteni, pa im usevi budu potopljeni. Država, pak, dugove ne zaboravlja.

Naknada za odvodnjavanje je javni prihod i plaća se od 2011. godine, a od 2017. taj posao obavlja JVP "Vode Vojvodine". U pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i vodoprivredu, rekli su nam da te pare idu u vojvođanski budžet i koriste se za finansiranje poslova od opšteg interesa na teritoriji severne pokrajine.

- Sredstva od ove takse koriste se za redovno održavanje i funkcionisanje sistema za odvodnjavanje, za radove na zaštitnim objektima, odbranu od poplave, regulaciono-sanacione poslove na vodotocima, kao i održavanje DTD - navode u Sekretarijatu.

- Programom su predviđena sredstva za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju regionalnih sistema za odvodnjavanje i drugih vodnih objekata, čija je namena odvođenje suvišnih podzemnih i površinskih voda. Dodatnim radovima to bi se moglo urediti da budu i za odvodnjavanje, ali i navodnjavanje.

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, novac se koristi i za regionalne hidrosisteme i male brane, da bi se održala funkcionalnost objekata i uredno snabdevanje korisnika vodom na području Banata i Bačke, kao i za održavanje i rekonstrukciju zaštitnih šuma u vodoprivredi.

U Sekretarijatu kažu i da se deo sredstava koristi za izradu različitih studija, projekata, međunarodnu saradnju, materijalne troškove poslovanja, eksproprijaciju za potrebe izgradnje vodnih objekata na teritoriji APV i za havarijska zagađenja.

Inače, JVP "Vode Vojvodine" naknadu utvrđuju rešenjem, na godišnjem nivou i ono se plaća u jednakim tromesečnim ratama. Ukoliko obveznik naknadu utvrđenu rešenjem ne plati u propisanom roku, obračunava mu se kamata u skladu sa odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U kanalsku mrežu ispuštaju se otpadne vode, Foto Z. R.

Zbog suša koje su bile i ove ali i prošle godine poljoprivrednici traže da budu oslobođeni dela takse. Ipak, u Sekretarijatu ističu, da bi se to dogodilo, treba biti proglašena vanredna situacija, a Vlada, na predlog resornog ministarstva, da donese akt kojim se obveznici oslobađaju obaveze plaćanja.

- Prošle godine izdato je ukupno 744.296,00 rešenja, u iznosu od 1.931.489.931 dinara - rekli su u Sekretarijatu. - Zaključno sa krajem 2021. godine, na računu javnog prihoda uplaćeno je 1.966.328.947 dinara. Dug po osnovu naknade za odvodnjavanje od građana, na dan 31. 12. 2021 godine, iznosio je 7.106.353.573 dinara.nJ.Su.

REVIZORI: SLABA NAPLATA

JAVNA vodoprivredna preduzeća "Srbijavode" i "Vode Vojvodine" nisu naplatila minimum deset milijardi dinara naknade za odvodnjavanje od 2017. do 2020, utvrdili su državni revizori. Utvrđeno je, takođe, da su rešenja stizala i na adrese onih koji ne treba da plaćaju ovu naknadu pošto imaju atmosfersku kanalizaciju, o čemu ova preduzeća - nemaju podatke.

Tokom pomenute četiri godine, inače, firme su na ime ove naknade platile 4,6 milijardi dinara - a trebalo je 4,8 po rešenjima, dok su građani platili 5,7 milijardi dinara, a u dostavljeniim rešenjima im piše - 8,5 milijardi dinara.

Sutra: Kako se Srbija sprema za klimatske promene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024