BIVŠI FINANSIJER VOLSTRITA: Zapad "pucao sebi u nogu", ruska privreda postala samoizdrživa

Novosti online

07. 08. 2022. u 10:39

EKONOMSKI rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije imao je suprotne rezultate, rekao je bivši finansijer sa Volstrita Majkl Hadson u intervjuu za nemačku publikaciju Junge Velt, prenose RIA Novosti.

БИВШИ ФИНАНСИЈЕР ВОЛСТРИТА: Запад пуцао себи у ногу, руска привреда постала самоиздржива

Foto: EPA

- Zapadne sankcije su učinile uslugu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. One ne samo da su učinile Moskvu ekonomski nezavisnom, već su donele i dodatni prihod državnom budžetu zbog rasta cena energenata... Ruska privreda postaje samodovoljna - istakao je ekonomista.

Foto: Printskrin/www.jungewelt.de

Štaviše, prema ekspertu, zapadne zemlje su „pucale sebi u nogu“ uvodeći ograničenja.

- Vašington je zamrznuo sve račune u ruskim dolarima i evrima. Kao odgovor, Moskva se povukla iz dolarskog sistema i odlučila da prebaci plaćanja za naftu, gas, titanijum i aluminijum u rublje. Ove kontramere su dovele do jačanja rublje. Ispravno je reći da su SAD i EU pucale sebi u nogu - rekao je Hadson.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu: ruska imovina vredna stotine milijardi dolara je zamrznuta, Evropska unija je već usvojila sedam paketa restriktivnih mera, uključujući embargo na ugalj i ulje. Sve se to već pretvorilo u probleme samog Zapada, izazivajući nagli porast inflacije i cena hrane i goriva.

BONUS VIDEO:

RAKETIRAN HOTEL "DOMBAS PALAS": Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)