EGIPAT TRAŽI PŠENICU IZ SRBIJE: Odlična prilika za naše proizvođače i izvoznike

V. N.

27. 07. 2022. u 12:33

OGROMNE su mogućnosti za povećanje trgovinske razmene između Srbije i Egipta, pre svega u sferi agrara, energetici, ali i u zdravstvu, telekomunikacijama i IT.

ЕГИПАТ ТРАЖИ ПШЕНИЦУ ИЗ СРБИЈЕ: Одлична прилика за наше произвођаче и извознике

Poslovni susreti srpskih i egipatskih privrednika, Foto PKS

POLjOPRIVREDA

Saradnju je moguće ostvariti i dodatno unaprediti u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, koje su među nosećim privrednim granama u obe zemlje i koje tradicionalno zapošljavaju veliki broj ljudi.

Trenutno visoke carine u Egiptu opterećuju naše izvoznike kako bi plasirali više domaćeg svežeg voća na tamošnje tržište. Najveća konkurencija su nam zemlje iz EU, koje u Egipat izvoze bez carinskih opterećenja na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Egipat je, inače, sa uvozom od 10 do 12 miliona tona žita godišnje, na prvom mestu u svetu, što predstavlja šansu za izvoz srpskog žita.

ENERGETIKA

Egipatski partneri zainteresovani su za saradnju sa proizvođačima materijala i opreme za naftnu i rudarsku industriju, posebno sa proizvođačima metalnih i plastičnih cevi, delova opreme za naftnu industriju, rudarske opreme za površinske kopove, rezervoara za naftu, za usluge montaže opreme i za tehnologije reciklaže određenih potrošnih delova u rafinerijama. Saradnja sa firmama iz Srbije obuhvatala bi isporuke i strateško partnerstvo na realizaciji projekata u Egiptu i trećim zemljama.

Foto PKS

TELEKOMUNIKACIJE I IT

U okviru svoje strategije „IKT 2030'', egipatska vlada preduzima niz aktivnosti u pogledu podsticanja investicionih ulaganja, izgradnje kapaciteta i programa obuke, reformi digitalnih državnih usluga i unapređenje neophodnih infrastrukturnih kapaciteta.

Strategija, sadrži i plan za digitalnu transformaciju osnovnih državnih usluga, pre svega u sektoru obrazovanja i zdravstva. Ministarstvo za komunikacije i informacione tehnologije pokrenulo je inicijativu „Naša budućnost je digitalna“ s ciljem da obuči više od 100.000 mladih Egipćana i razvije njihove IKT veštine.

Osama Saleh, član delegacije Egipta i Miloš Nenezić, gen. direktor “Trajala", Foto PKS

ZDRAVSTVO

Egipat je usmeren na razvoj preventivne medicine, što podrazumeva nabavku određenih medicinskih uređaja. Prema podacima Svetske banke, Egipat izdvaja manje od 5 odsto sredstava za zdravstvene usluge. S obzirom na veliku potražnju, sektor medicinskih uređaja nudi značajne potencijale za saradnju u oblastima proizvodnje medicinskih aparata i laboratorijske opreme, izgradnje, upravljanja i rekonstrukcije bolnica i seoskih zdravstvenih ustanova, programa obuke za lekare, medicinske sestre i laboratorijske tehničare, osnivanje bioloških i laboratorijskih centara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest