SAD STEČAJ I OTKAZI: Dugogodišnji radnici modnog lanca C&A očajni zbog zatvaranja

S. B. - E. B. T.

08. 07. 2022. u 09:15

SNIŽENE cene gotovo svih artikala uvod su u konačno zatvaranje lanca C&A u Srbiji. Odluku da idu u stečaj, menadžment srpskog ogranka ove svetske kompanije doneo je 5. jula.

САД СТЕЧАЈ И ОТКАЗИ: Дугогодишњи радници модног ланца C&A очајни због затварања

Foto: Z. Jovanović

Kada će katanac osvanuti na svih 14 lokala, a 135 radnika ostati bez posla, još se ne zna.

Kupci su juče pokušavali da ugrabe poslednju priliku da, po povoljnijim cenama, pazare garderobu ovog brenda. Pojedini su bili razočarani, jer, kako kažu, sniženja nisu tako velika kao što su očekivali, već od 30 do 50 odsto, što je uobičajeno za ovaj period godine.

Uprava carina lane je otkrila malverzacije prilikom uvoza robe ovog brenda.

Izbegavajući dažbine na robu iz Kine, koju su provlačili uz isporuke iz EU, budžet Srbije su koštale oko šest miliona evra. Pokrenut je prekršajni postupak i slučaj prosleđen policiji i javnom tužilaštvu. Suočena sa ovolikim potraživanjem, firma je rešila da završi poslovanje u Srbiji.

Katanac u bravu, kako prenose pojedini mediji, stavilo je nekoliko njihovih radnji u Srbiji. Zaposleni sa kojima su reporteri "Novosti" razgovarali su očajni.

- Mi što smo ostali na radnom mestu, verovatno, radimo za džabe - kaže jedna od radnica.

- Ali, tu smo i dalje samo da se ne bi desilo da izgubimo neko naše pravo, jer smo otišli. Zato čekamo stečajnog upravnika da bismo dobili zvanične informacije. Kada će on da dođe, ni to još ne znamo.

Kako je čitava šema funkcionisala, nije sasvim jasno. Carinici su otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad rađene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije. Jedan od scenarija je, s obzirom na to da C&A ima proizvodnju u Kini, da su robu iz ove zemlje uvozili uz kontingent iz Evropske unije. Motiv je taj što se na garderobu iz EU uvozi bez carinskih dažbina, a na onu iz Kine se carina plaća. Nije isključeno da su bile sporne i samo količine, odnosno da su prijavljivali znatno manje od onih koje su stvarno ulazile u Srbiju.

- To je velika svetska kompanija - kažu upućeni.

- Njima nije bio problem da dođu do statusa ovlašćenog izvoznika. Taj status omogućava mnogo ređe kontrole carinika.

PRESVLAČENjE NASRED RADNjE

U prodavnicama C&A je vidljiv manjak radne snage, jer su neki od zaposlenih već otišli svojevoljno. Zato kabine sada ne mogu da se koriste. Jednostavno nema radnika koji bi preuzimali odeću. U jednoj njihovoj prodavnici radila je samo jedna radnica. Kupce ni to nije omelo u nameri da pronađu neki komad odeće po povoljnijoj ceni. Naši reporteri su zatekli neobičan prizor da potrošači isprobavaju stvari nasred prodavnice, pa tako pokušavaju pantalone da obuku preko onih koje već imaju na sebi. Neki kupci kažu i da očekuju da će narednih dana biti veći popust.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)