BRODARSTVO ZABRANJENO, ISPORUKA NEMOGUĆA: Borelj poručuje - "Ruska hrana i đubriva nisu pod sankcijama"

Tanjug

20. 06. 2022. u 16:44

KO GOD da želi da kupuje rusku hranu i đubriva može to da čini slobodno i bez straha od sankcija, koje se ne odnose na ove proizvode, izjavio je danas šef za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

БРОДАРСТВО ЗАБРАЊЕНО, ИСПОРУКА НЕМОГУЋА: Борељ поручује - Руска храна и ђубрива нису под санкцијама

Foto AP

- Naše sankcije nisu usmerene na hranu, ni na đubriva. Svi koji žele da kupuju rusku hranu i đubriva mogu to da rade, nema prepreka... dakle mogu da posluju, mogu da kupuju, mogu da transferišu, mogu da se osiguraju - rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU, posvećenog nalaženju načina za deblokadu ukrajinskog žita koje stoji u crnomorskim lukama zbog tekućeg vojnog sukoba u toj zemlji.

Međutim, kako prenosi Raša tudej, sankcije EU odnose se na rusko brodarstvo, što sprečava isporuke žita i đubriva iz zemlje na globalno tržište. To je, po oceni ovog medija, dovelo do rastuće prehrambene krize, pri čemu su cene pšenice dostigle rekordno visoke nivoe u poslednja dva meseca.

Svetska trgovinska organizacija (STO) procenjuje da se u ukrajinskim lukama trenutno nalazi između 22 i 25 miliona tona žitarica. Zapadne nacije optužuju Rusiju da blokira ovaj izvoz, dok Moskva to negira i navodi da želi da osigura bezbedan prolaz kroz Crno more brodovima natovarenim žitom, ali da ukrajinska vojska to onemogućava jer je postavila mine u lukama.

Foto AP

Prema Borelju, posledice krize u Ukrajini „postaju veoma opasne ne samo za Ukrajinu već za ceo svet“.

- Moram ponovo da upozorim na opasnost od velike gladi u svetu, posebno u Africi... Rat je taj koji izaziva poskupljenja i oskudicu energije i hrane. Podržavamo napore Ujedinjenih nacija za deblokadu izvoza iz Ukrajine - rekao je on.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije