BUDIMPEŠTA NUDI REŠENJE ZA UKRAJINSKO ŽITO: Mađarska nudi svoju teritoriju kao rutu za izvoz

Tanjug

20. 06. 2022. u 15:20

MAĐARSKA je ponudila svoju teritoriju kao moguću rutu za izvoz ukrajinskog žita zbog prekida uobičajenih ruta preko Crnog mora izazvanog ruskom vojnom operacijom u toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

БУДИМПЕШТА НУДИ РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНСКО ЖИТО: Мађарска нуди своју територију као руту за извоз

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Sijarto, koji je taj predlog izneo na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, takođe je rekao da ne očekuje prekid u isporukama ruskog gasa Mađarskoj, prenosi Rojters.

Nebenzja: "Osiguraćemo bezbedan prolaz"

Rusija može da "osigura bezbedan prolaz" za ukrajinske pošiljke žita iz crnomorskih luka u zemlji, ali nije odgovorna za uspostavljanje koridora - izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja.

- Mi nismo odgovorni za uspostavljanje bezbednih koridora. Rekli smo da možemo da osiguramo bezbedan prolaz ako se ovi koridori uspostave. Uspostavite ih - poručio je Nebenzja, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao stalni predstavnik Rusije u SB UN, očigledno je da ili treba deminirati teritorije koje su minirali Ukrajinci ili obezbediti da zaobiđu te mine.

BONUS VIDEO:

OKO SOLUNA KAO U PROVANSI: Pogledajte polja lavande u Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024