ZA ODVODNJAVANJE DUGUJEMO MILIJARDE: Koliko nije plaćano vodoprivredi - nisu slane ni opomene dužnicima

S. BULATOVIĆ

08. 06. 2022. u 17:00

JAVNA vodoprivredna preduzeća obračunala su firmama naknadu za odvodnjavanje, od 2017. do 2020. godine, u iznosu 4,8 milijarde dinara. Građanima su ispostavili račune "teške" 8,5 milijardi dinara. Naplata, međutim, nije išla istim tempom.

ЗА ОДВОДЊАВАЊЕ ДУГУЈЕМО МИЛИЈАРДЕ: Колико није плаћано водопривреди - нису слане ни опомене дужницима

Foto: Tanjug

 Od preduzeća su naplatili 4,6, ali od građana svega 5,7 milijardi dinara. Na kraju 2020. godine potražuju, po osnovu naknade i kamata, čak 10,9 milijardi dinara.

Ovo je pokazala revizija svrsishodnosti "Efikasnost naplate naknade za odvodnjavanje" koju je sprovela Državna revizorska institucija. Analiza je utvrdila i da su potraživanja porasla za 43 odsto u odnosu na isti dan 2017. godine.

- Primera radi, samo potraživanja od jedinica lokalne samouprave iznose 1,6 milijardi dinara od čega su 42 odsto kamate - stoji u izveštaju DRI. - Posebno treba istaći da se najveći broj obveznika naknade, 69 odsto, nalazi na teritoriji AP Vojvodine.

"Srbijavode" i "Vode Vojvodine", u čijoj nadležnosti je upravljanje sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, utvrđuju naknadu za odvodnjavanje rešenjem na godišnjem nivou. Preduzeća su od januara 2017. godine, preuzela nadležnost obračuna i zaduženja za 1,1 milion građana. Pre toga je obavezu utvrđivala Poreska uprava.

DRUGAČIJI OBRAČUN OD 2019.

OD januara 2019. godine, namet za odvodnjavanje se obračunava u skladu sa novim Zakonom o naknadama. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, pa se tako kao osnov za utvrđivanje njenog iznosa, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Takođe, novina je i da do donošenja rešenja o utvrđivanju visine naknade za narednu godinu, obveznik je dužan da plaća akontaciju.

- Izostanak slanja opomena dužnicima kao i izostanak pokretanja postupaka za prinudnu naplatu potraživanja, uticale su na povećanje iznosa nenaplaćenih potraživanja i rizika od apsolutne zastarelosti potraživanja i nemogućnosti naplate sudskim postupkom - navode revizore. - Jedan od problema naplate naknade za odvodnjavanje su i kašnjenja u obračunu. JVP "Srbijavode" je obveznicima naknade poslalo rešenja za naplatu istovremeno za dve godine, 2019. i 2020. godinu, krajem 2020. godine ili početkom 2021. godine. Najmanje 380.000 građana su dobili rešenja da izmire dug za obračunatu naknadu za odvodnjavanje, za dve godine, do kraja juna 2021. godine. Problem u utvrđivanju obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje predstavljaju nekvalitetni i neažurni podaci o zemljištu i vlasnicima, odnosno korisnicima zemljišta i drugih nepokretnosti.

A to što se naknada ne ubira baš kako bi trebalo direktno utiče na nedostatak sredstava potrebnih za neophodno funkcionisanje i održavanje sistema za odvodnjavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća