BAJDEN NEĆE MOĆI DA SE NOSI SA INFLACIJOM Američki kolumnista: "Plan koji je najavio samo pokazuje njegovu nesposobnost"

R. V.

01. 06. 2022. u 10:55

DžO Bajden neće moći da se nosi sa inflacijom, a plan koji je najavio pokazuje samo nesposobnost američkog lidera. Ovo mišljenje je izneo kolumnista Vašington posta i viši naučni saradnik Centra za etiku i javnu politiku Henri Olsen, prenose RIA Novosti.

БАЈДЕН НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ НОСИ СА ИНФЛАЦИЈОМ Амерички колумниста: План који је најавио само показује његову неспособност

Foto: Tanjug/AP Photo

Prema rečima autora članka, predsednikove ideje mogu samo da podstaknu inflatorne procese.

- Predsednik Bajden je konačno izložio svoj plan za borbu protiv inflacije. Ali ova strategija pokazuje ono što su mnogi dugo sumnjali: on nema pojma šta da radi sa rastom cena - piše Olsen.

Foto: Printskrin/www.washingtonpost.com

On je naveo razloge zašto su predlozi šefa države neostvarivi, ističući da je većina njih ili neefikasna ili licemerna. Na primer, ideju o davanju kontrole nad inflacijom sistemu federalnih rezervi posmatrač je video kao priznanje bespomoćnosti.

- Nezavisnost centralne banke je merilo moderne monetarne politike tako da političari nisu u iskušenju da iskoriste monetarnu polugu kako bi podstakli ekonomiju uoči izborne godine. Kada Bajden kritikuje svoje neimenovane prethodnike da pokušavaju da nepropisno utiču na odluke FED-a, on kaže da je monetarna kontrola kreditne politike generalno van njegove kontrole - rekao je Olsen.

Autor članka je kritikovao Bajdenovu ideju za populizam i pokušaje da se stekne ugled kod birača, a da ništa konkretno ne radi.

- Poboljšanje infrastrukture, još jedan od njegovih poduhvata, trajaće godinama i takođe bi moglo da poveća inflaciju jer će povećati poteškoće u transportu jer će putevi, mostovi i druge modernizovane strukture biti zatvoreni radi popravke. Ovo nije plan za borbu protiv inflacije, već isti proizvod koji je sve ovo vreme prodavao - naveo je Olsen u članku.

Olsen je uzrok inflacije u Sjedinjenim Državama pripisao povećanju ponude novca na rekordne nivoe tokom pandemije, pri čemu je novac štampao FED. Smanjenje deficita će tako smanjiti količinu novca koju FED štampa za finansiranje kupovine obveznica. Bajdenova odluka da poveća poreze i ne ograniči potrošnju za smanjenje deficita neće raditi iz navedenog razloga.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)