MALI NAJAVIO JOŠ JEDAN KRUG PRIJAVA ZA SUBVENCIJE Rok za prelazak na novi sistem fiskalizacije je 1. maj i neće se pomerati

Novosti online

09. 03. 2022. u 14:34 >> 15:40

MINISTAR finansija Siniša Mali najavio je danas novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, a koji će trajati od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države.

МАЛИ НАЈАВИО ЈОШ ЈЕДАН КРУГ ПРИЈАВА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ Рок за прелазак на нови систем фискализације је 1. мај и неће се померати

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi ćemo sutra na sednici Vlade Srbije usvojiti odluku o novom roku za prijavljivanje za subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Rok za prijavljivanje je od 15. marta do 5. aprila i ja pozivam sve se nisu prijavili za subvencije da sada to učine - rekao je Mali. 

Mali je prilikom obilaska frizerskog salona „Master klas“  u kojem je instalirana nova kasa, dodao, da imamo novca u budžetu za subvencije, da je sve isplaćeno na vreme i u dinar, te da će tako biti i sa onima koji se budu prijavljivali u narednom periodu. 

- Od 1. maja za sve koji treba da budu obveznici novog sistema važi pravilo da moraju da imaju nove fiskalne kase i uređaje i da potpuno rade po novom sistemu - podsetio je Mali.

Ministar je vlasniku salona „Master klas“ na Novom Beogradu Dušanu Ličini izrazio zahvalnost na tome što se na vreme priključio e-fiskalizaciji.

- Po starom sistemu frizerski saloni nisu imali obavezu izdavanja fiskalnih računa prilikom pružanja usluga, ali prema novom zakonu jesu, i hvala Dušanu na ažurnosti, odgovornosti i podršci novom sistemu fiskalizacije - rekao je Mali. 

Ministar je salon obišao u društvu proizvođača kase, kompanije  „Galeb“, istakavši da je aparat koji je instaliran u frizerskom salonu lep i moderan i da je reč o potpuno novoj tehnologiji sa kojom idemo u korak sa svetom. 

- Sve ide brže i efikasnije, a u cilju bolje borbe protiv sive ekonomije kako bi Dušan i ostali koji rade u skladu sa propisima imali manje nelojalne konkurencije i mogli da više da zarade - naveo je Mali. 

On je podsetio da je ostalo još nešto manje od dva meseca do kraja tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije. Prema njegovim rečima, svi obveznici mogu da biraju između  200 softverskih i hardverskih rešenja.

- Više od 130.000 obveznika je već prijavilo lokacije, a na meni je da ih zamolim da se što pre prijave preko portala Poreske uprave i da se ne čeka poslednji dan jer će nastati gužva prilikom instaliranja tih sistema - kazao je Mali.  

Vlasnik frizerskog salona „Master klas“ Dušan Ličina izjavio je da Savez frizera sarađuje sa Ministarstvom finansija veoma aktivno. 

- Apelujem na kolege da što pre uđu u sistem jer nije ništa teško, lako je i  bukvalno kao upotreba mobilnog telefona, samo što u sebi ima integrisan štampač. Ja sam požurio jer volim da sam upoznat sa novim tehnologijama i da ne bi došao u situaciju da ne mogu nešto da rešim zbog gužve u sistemu, u kol centrima. Dotle ću biti potpuno spreman - rekao je Ličina. 

Osnivač Galeb grupe Radoslav Veselinović rekao je da je ta firma stari partner u fiskalizaciji. 

- Sada imamo nove kase koje su android i da imamo dovoljne količine na lageru. Pozivam sve obveznike da se jave i da što pre obave taj deo fiskalizacije, da ne čekaju april jer će biti velika gužva - naveo je Veselinović i dodao da u toj firmi očekuju da će biti neophodno uraditi i do 1.000 instalacija dnevno.

Prethodni rok do kada su obveznici mogli da se prijave za subencije za novu fiskalizaciju bio je 31. januar 2022. godine.

Prijavljivanje za subvencije, za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, će se odvijati na isti način kao i prethodni put. Ta prijava je jednostavna, ne zahteva mnogo vremena, a obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju prijavu.

Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april 2022. godine.

Kada je reč o prednostima koje donosi novi sistem e-fiskalizacije, one su brojne. Poreskim obveznicima, odnosno privredi, se olakšava poslovanje, smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i samim tim stvara bolji poslovni ambijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)