OD UNIJE 3,2 MILIJARDE EVRA: Predstavljen investicioni paket za podršku povezivanja na Zapadnom Balkanu

J. Su.

25. 02. 2022. u 21:51

EVROPSKA komisija predstavila je u petak investicioni paket od 3,2 milijarde evra za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti transporta, digitalnih, klimatskih i energetskih veza na Zapadnom Balkanu. Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. godine. Planirano je da se u narednih sedam godina mobiliše do 30 milijardi evra.

ОД УНИЈЕ 3,2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Представљен инвестициони пакет за подршку повезивања на Западном Балкану

Oliver Varhelji i Ana Brnabić / Foto Tanjug

- Ovim ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan na terenu - rekao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU. - Prepoznali smo vodeće projekte u bliskoj saradnji sa našim partnerima. Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji, koji će pokrenuti ekonomiju, zelenu i digitalnu tranziciju regiona i doneti niz mogućnosti za ljude i preduzeća. Investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu sa njegovom jasnom evropskom perspektivom.

U Evropskoj komisiji navode da usvojeni finansijski paket uključuje 1,1 milijardu evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć - 2027, dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

Kada je reč o transportnim projektima pokrivenim ovim planom, u Komisiji navode izgradnju glavnih putnih i železničkih veza, uključujući koridore Mediteran, Istok-Zapad i Rajna-Dunav i železnički između Skoplja i bugarske granice.

Kod oblasti čiste energije finansiraće se razvoj obnovljivih izvora energije izgradnjom solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da bude instrument ka postepenom ukidanju upotrebe uglja.

U Briselu očekuju da primena ovog paketa počne tokom 2022. i 2023.

ULAGANjE U ŽIVOTNU SREDINU

U OBLASTI životne srednine finansiraće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a kroz digitalnu tranziciju je obuhvaćen razvoj ruralne širokopojasne infrastrukture kako bi se osigurao univerzalni pristup internetu širom Zapadnog Balkana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)