PRVE JAGODE 800 DINARA: Manja ponuda crvenih plodova na zelenim i kvantaškim pijacama širom Srbije, a i oni kojih ima - preskupi

E. B. T. - J. Su.

25. 02. 2022. u 11:00

JAGODE iz Grčke se već dve nedelje prodaju u Srbiji, a cena im je paprena. U četvrtak su na zelenim pijacama širom naše zemlje koštale uglavnom od 500 do 800 dinara. Zanimljivo je da je cena najjeftinijih crvenih plodova kod veleprodavaca na kvantašu bila viša i za njih je trebalo izdvojiti oko 600 dinara, dok su najskuplje bile oko 700 dinara.

ПРВЕ ЈАГОДЕ 800 ДИНАРА: Мања понуда црвених плодова на зеленим и кванташким пијацама широм Србије, а и они којих има - прескупи

Foto: Z. Rašić

Uskoro bi trebalo da počne uvoz ovog voća i iz Turske, pa se može očekivati da će biti nešto jeftinije. Kako sada stvari stoje, cena jagoda u maloprodaji iz domaće proizvodnje biće slična, kretaće se od 500 do 600 dinara.

Pola kilograma jagoda u plastičnoj ambalaži, na zelenim pijacama prodavalo se uglavnom za 250 dinara. Tako je kilogram ploda koji prodavac upakuje koštao najmanje, 500 dinara. Potrošači koji vole sami da izaberu kvalitetnije, kilogram crvenog voća su plaćali znatno skuplje, od 700 do 800 dinara. Ponuda nije velika, ali kako kažu pijačni trgovci, uprkos visokoj ceni, građani pazare jagode.

- Uglavnom ih kupuju za decu - kaže nam prodavac na jednoj beogradskoj pijaci. - Iznenadilo me je da se opredeljuju pretežno za ove skuplje, od 800 dinara, jer mogu sami da izaberu kvalitetnije plodove i kažu da su baš ukusne.

Ipak, nekima se ne sviđaju i kažu da su lepe samo na oko, a ukus je nekako "plastičan". Nenad Marinković, upravnik beogradskog kvantaša "Veletržnica" ističe, za "Novosti", da se cena kod njih menja na dnevnom nivou u zavisnosti od ponude i tražnje.

- Danas se prodaju od 630 do 670 dinara za kilogram, a juče su bile 580 dinara - kaže Marinković. - Ne dolaze u velikim količinama, jer su skupe. Ovo su sada iz Grčke, koje stižu već dve nedelje, a vrlo brzo će krenuti i iz Turske, pa bi moglo da se očekuje da će i cena biti nešto niža.

Domaće, sočne, jagode stižu za nešto manje od dva meseca. U zavisnosti od područja, plasteničke će biti za jelo već za nekih 45 dana. To, međutim, sve zavisi od vremenskih uslova, jer su potrebni topli dani i sunce, da jagoda krene.

- Kada je reč o ceni plasteničke domaće jagode, ona uvek ima veću od uvozne, jer je kvalitetnija i sveže ubrana - objašnjava nam proizvođač Slađan Đurđević, iz jednog gazdinstva u Smederevu. - Cena na malo će sigurno biti od 500 do 600 dinara za kilogram. Na otvorenom, ako vreme bude bilo dobro, berba jagoda počinje između 1. i 10. maja. Tada i cene počinju drastično da padaju.

Kako nam je objasnio Đurđević, plastenička proizvodnja jagoda je skupa i zahtevna za rad. Zbog toga je, smatra, i cena opravdana, jer su troškovi izuzetno visoki. U Srbiji pod jagodom ima između 6,5 i sedam hiljada hektara. Plastenička jagoda ne zauzima ni pet odsto ovih površina. Ovo voće najviše se gaji u šabačkom kraju, na nekih 1.200 hektara.

DOBRE DNEVNICE

DO sezonskih radnika nije lako doći. Ipak, prema rečima Đurđevića, on ima zaposlene na gazdinstvu tokom cele godine, pa nema mnogo problema sa berbom. Inače, dnevnica za jagode, kada se beru, kreće se od 3.000 do 3.500 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza