PODRŠKA ZA RAZVOJNE PROJEKTE: Skupština će uskoro ratifikovati pristupanje Srbije Međunarodnoj investicionoj banci

B. Ca. - S. B.

08. 01. 2022. u 11:14

SRBIJA uskoro postaje člani Međunarodne investicione banke. Specijalizovana je za srednjoročno i dugoročno finansiranje projekata, čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju država. Memorandum o razumevanju sa ovom finansijskom institucijom smo potpisali 4. novembra 2021. Njeni trenutni članovi su Ruska Federacija, Kuba, Bugarska, Mađarska, Češka, Slovačka, Mongolija, Rumunija i Vijetnam.

ПОДРШКА ЗА РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ: Скупштина ће ускоро ратификовати приступање Србије Међународној инвестиционој банци

Foto Shutterstock

Srbija je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Međunarodnom investicionom bankom preuzela obavezu uplaćivanja prve rate u osnovni kapital ove institucije. Reč je o deset miliona evra, koje ćemo morati da uplatimo najkasnije mesec dana pošto Skupština potvrdi Sporazum o osnivanju Međunarodne investicione banke.

Predlažući ovaj zakon, Vlada obrazlaže da je ova banka jedna od najbolje ocenjenih finansijskih institucija, u svojim regionima poslovanja, sa prosečnom ocenom A od strane međunarodnih rejting agencija.

- Hartije od vrednosti Međunarodne investicione banke predmet su trgovanja na berzama u Bratislavi, Bukureštu, Budimpešti, Moskvi, Pragu i Beču - stoji u obrazloženju zakona. - Istovremeno, Međunarodna investiciona banka nudi direktno finansiranje i kredite u partnerstvu sa drugim finansijskim institucijama, kao i preko partnerskih banaka.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, očekuje da će članstvo u jednoj takvoj instituciji podržati kretanje kapitala.

- Takva institucija je svakako dobra, jer predstavlja udruživanje, poput Svetske trgovinske organizacije, koja recimo ima klauzulu najpovlašćenije nacije - kazao je Grubišić. - Ako je poredimo sa ovom organizacijom, kod koje se očekuju beneficije u međunarodnoj ekonomiji i spoljnotrgovnskim aranžmanima, slične povlastice bi se mogle očekivati kada je reč o međunarodnom kretanju kapitala, u formi investicija. Pretpostavljam da će takva međunarodna organizacija podržavati kretanje kapitala, i štititi ga od nekomercijalnih rizika.

Kako je rekao, kada se negde investira, preuzima se poslovni rizik, ali ako se radi o investicijama izvan granica potrebna je zaštita od nekih rizika kao što su vanredne situacije, politički prevrati, zakoni, eksproprijacije... Zato je članstvo u takvoj organizaciji i takav sporazum značajan kao zaštita od takvih neposlovnih rizika.

POTPISI

SRBIJA je izjavu o zainteresovanosti da se priključi Međunarodnoj investicionoj banci dostavila 17. septembra 2021. godine. Pristupanje nam je odobreno 8. decembra. Sporazum o osnivanju ove institucije tadašnje članice su potpisale u Moskvi, 10. jula 1970. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024