SKRAJNUTI PROJEKTI O SRBIJI? Deo istraživača nezadovoljan načinom sprovođenja poziva za finansiranje radova IDEJE

Lj. B.

03. 11. 2021. u 11:28

ISTRAŽIVAČI okupljeni na fejsbuk- -grupi Naučna zajednica Srbije, smatraju da je u okviru poziva IDEJE, na koji su konkurisali različitim projektima, bilo propusta zbog kojih su prolaz u drugi krug dobili projekti koji to, možda, nisu zaslužili. Ovo nadmetanje za finansiranje istraživanja raspisao je Fond za nauku.

СКРАЈНУТИ ПРОЈЕКТИ О СРБИЈИ? Део истраживача незадовољан начином спровођења позива за финансирање радова ИДЕЈЕ

Konkurisalo 9.096 istraživača sa 917 projekata / Foto Ž. Knežević

- Nisu jasni kriterijumi za selekciju projekata, nije ispoštovana transparentnost izbornog procesa, a nejasan je i izbor i stručnost recenzenata - kaže deo naučnika u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

Oni smatraju da Fond za nauku nije kontrolisao kvalitet recenzija, te da nije regrutovao adekvatne recenzente u svim slučajevima.

- Posledično, kvalitet dobijenih recenzija je u određenom, nemalom, broju slučajeva upitan, a samim tim i broj bodova koji su projekti dobili, a na osnovu kojih je doneta odluka o prolasku u drugi krug - smatraju oni. - Najveća zamerka jeste kvalitet recenzija koji je u velikom broju slučajeva veoma nizak i ne služi svojoj primarnoj svrsi - ne daju smernice o tome kako projekat unaprediti.

Po njima, neki komentari recenzenata ukazuju na to da oni ne poznaju dobro oblast u okviru koje su recenzirali. Takođe, tvrde da težina zamerki koje su istraživači dobili često nije u skladu sa brojem bodova.

- Kada je reč o kriterijumima za selekciju, kao nedostatak određenog broja projekata navedeno je to što se projekat fokusira na rešavanje problema u Srbiji - kažu u ovoj grupi koja okuplja više od 2.700 istraživača.

Oni postavljaju pitanje da li su projekti koji nude rešenja za određene probleme u Srbiji, kao što je, na primer, zaštita životne sredine ili projekti koji su predvideli da se njihova rešenja koriste najpre u industriji Srbije - ciljano dobijali negativne poene.

Takođe, ovi naučnici imaju zamerke i na to što nije objavljena rang-lista svih projekata sa ukupnim brojem bodova i po oblastima.

S druge strane, u Fondu za nauku pojašnjavaju da program IDEJE podrazumeva potpuno drugačiji princip evaluacije projekata u odnosu na praksu koja je postojala do osnivanja ovog fonda. Ističu da je na program konkurisalo 9.096 istraživača sa 917 predloga projekata, a prolaznost koja se očekuje je 15 odsto.

- Na osnovu povratnih informacija koje je Fond za nauku dobio, reakcije naučne zajednice posle prvog stepena evaluacije su većinom pozitivne - kažu u Fondu i tvrde da oni obezbeđuju objektivnu i nezavisnu evaluaciju predloga projekata.

Pojašnjavaju da kriterijume za izbor evaluatora definiše najviše stručno telo Fonda, a da se evaluatori biraju kroz poseban javni poziv.

- U bazi evaluatora Fonda za nauku nalazi se više od 1.000 eksperata iz 60 zemalja - tvrde u Fondu. - Predlozi projekata dodeljuju se na evaluaciju recenzentima koji su stručnjaci u oblastima na koje se projekat odnosi.

Oni tvrde da su svaki predlog projekta ocenjivala tri recenzenta, a prema kriterijumima koji su unapred definisani i poznati istraživačima.

- Rezultat evaluacije i mesto na preliminarnoj rang-listi se određuju na osnovu srednje vrednosti ocena koje su dali recenzenti - kažu u ovoj instituciji.

REZULTATI

PROCES evaluacije projekata u okviru Programa IDEJE još traje, kažu u Fondu za nauku, a završetak je planiran za kraj novembra. Tada će na sajtu Fonda za nauku biti objavljena rang-lista odobrenih projekata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)