75 JE MANJE OD 302,5: Ove činjenice su očigledno nejasne Drakuliću

Novosti online

30. 12. 2021. u 11:20

PREDSEDNIK "Poslovnog kluba Privrednik” Zoran Drakulić kritikovao je danas preporuku Vlade Srbije da se ograniči cena za isporuku električne energije privredi, te izneo niz nelogičnih tvrdnji.

75 ЈЕ МАЊЕ ОД 302,5: Ове чињенице су очигледно нејасне Дракулићу

Foto: Profimedia/Ilustracija

On navodi da se tom preporukom Vlade "ipak sprovodi poskupljenje", a što će "…za EPS značiti najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija…".

Ipak, rast cena električne energije na svim Evropskim berzama započet je još u maju mesecu, a uzroci su višestruki, kompleksni i globalne prirode.

Naime, poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku "baseload" dijagrama električne energije u prvoj polovini 2021. godine EUR 302,5/MWh. Ovoj ceni treba još dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji.

Nasuprot tome, Vlada Srbije je u nastojanju da zaštiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od EUR 75/MWh, što je znatno manje od 302,5.

Zato je nejasan logički sled onoga što je izneo Drakulić, jer njegove kompanije, kao i bilo koja druga, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS-a po ponuđenoj ceni.

Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS-a, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno.

Takođe, postoji mogućnost da se svi koji su nezadovoljni cenom, pa i sam Drakulić, obrate bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađu drugačije uslove snabdevanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati