VELIKI PROJEKTI Predsednik: U dve investicije uložili smo više od pet milijardi evra

Tanjug

24. 11. 2021. u 11:09

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u poslednja dva dana u Srbiji započele dve investicije vredne više od pet milijardi evra.

ВЕЛИКИ ПРОЈЕКТИ Председник: У две инвестиције уложили смо више од пет милијарди евра

Foto: Novosti

On je prilikom obraćanja medijima rekao da je na ceremoniji početka izgradnje brze pruge Beograd — Novi Sad propustio da kaže da će to koštati četiri milijarde i 160 miliona evra i biće završena za tri godine.

Prema njegovim rečima, samo izgradnja pruge od 108 kilometara između Novog Sada i Subotice košta 160 miliona evra, dok pruga Beograd — Novi Sad košta više.

- Oko metroa svi smo saznali za poteste da su me psovali, vikali na dan kada kažemo da smo za narednih osam godina izdvojili 4,5 milijardi evra. Kada saberete sa 160 miliona evra, to je preko 5 milijardi evra u dve investicije - rekao je Vučić.

On je kazao i da, od kada se rodio, ljudi pričaju o metrou.

- Posle decenija, 53 godine snova od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi. Međutim, ne samo u Đilasovim, već i u mejnstrim medijima mogao sam da vidim da su svinjokolji važnija vest nego investicije od 5 milijardi evra. Hoću narodu da kažem da to nikada nismo imali. Metro će biti jedan od najmodernijih u Evropi zahvaljujući kome će standard da poraste za 20 do 50 odsto - rekao je on.

Kako je pojasnio, metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju jer će, kaže, to ulaganje povećati rast Srbije i doneti ljudima veće plate i penzije.

On je ocenio da samo jedna linija metroa mnogo znači stanovnicima Karaburme i istakao da će Savski trg biti čvorište za sve linije.

- Kada idete sa Banovog brda do Mirijeva kada je špic potrebno vam je 45 do 55 minuta, a sada će za to biti potrebno 12 do 15 minuta, pri čemu ne ugrožavate ikoga. To će se dogoditi za šest godina - rekao je Vučić.

On je kazao i da će sve ostale linije metroa promeniti živote ljudi.

Govoreći o železničkoj infrastrukturi, on je podsetio da će u januaru 2022. godine biti završeni testovi linije Beograd — Novi Sad i da bi u februaru mogla da startuje komercijalna linija.

- Kažu cena od 1.000 dinara je visoka, ali ako se vozite luksuznim vozom stižete za pola sata, a ovako plaćate drumarinu, gorivo - rekao je Vučić i dodao da će sledeće godine početi proširenje puta Beograd — Novi Sad sa osam traka.

Vučić je istakao da se trenutno radi na izgradnji 10 auto-puteva i saobraćajnica, što se ne radi ni u jednoj zemlji u Evropi.

Objašnjava da se radi na Fruškogorskom koridoru, auto-putu do Bijeljine, brzoj saobraćajnici uz Dunav, Moravskom koridoru, putu Niš—Pločnik koji je važan za Toplicu i Srbe na KIM.

Takođe radi se i o putevima koji će olakšati život građanima Čačka, ali i na zaobilaznicama oko Kragujevca, Mrčajevaca.

- Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor za izgradnju puta Požega—Boljare preko Ivanjice. To je od ključnog značaja - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: PROJEKAT OD OGROMNOG ZNAČAJA ZA SRBIJU: moderni vozovi spajaju Beograd i Budimpeštu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!