POPOVIĆ: Udeo nenaplativih potraživanja smanjen sa 22,5 na 3,5 odsto

Novosti online

05. 11. 2021. u 14:52

DRASTIČNO je poboljšano rešavanje pitanja problematičnih potraživanja (NPL - no performing loan), koja su sa visokih 22,5 odsto spala na 3,5 procenata u avgustu ove godine, što je smanjenje od 19 p.p, rekao je v.d. pomoćnika ministra finansija Ognjen Popović.

ПОПОВИЋ: Удео ненаплативих потраживања смањен са 22,5 на 3,5 одсто

Foto: Ministarstvo finansija

- Nivo od 22,5 odsto od ukupnih potraživanja svoj istorijski maksimum dostigao je 2015. godine, i tada je Vlada Republike Srbije zajedno sa svojim institucijama, kao i sa Narodnom bankom Srbije (NBS) usvojila Strategiju za rešavanje pitanja problematičnih potraživanja. Strategija je trajala do 2018. godine, a potom je nastavljena kroz istoimeni program. Postignut je drastičan pad NPL-ova, što je rezultat sveobuhvatne izmene zakonskog okvira, kao i jačanja institucija i donošenje podzakonskih akata, koji su omogućili bankama i drugim finansijskim institucijama da rešavaju ovaj problem - istakao je on, gostujući na televiziji Euronews.

Popović je objasnio da je promenjena regulativa za lakše rešavanje tog problema, a data je i podrška institucijama kao što su Agencija za osiguranje depozita, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika i sl.

- Ministarstvo finansija je sprovelo aktivnosti na rešavanju problematičnih potraživanja koje Republika Srbija ima u ime i za račun države, kao i potraživanja banaka u stečaju. Tako su 2019. i 2021. godine sprovedene dve velike prodaje. Prvi tzv. pilot portfolio nominalne vrednosti 242 miliona evra nenaplativih potraživanja je uspešno prodat 2019. godine. Drugi veliki portfolio, nominalne vrednosti 1,8 milijardi evra prodat je dve godine kasnije i dao je veliki podstrek tržištu i omogućio tim kompanijama da nastave poslovanje u Srbiji - objasnio je on.

Odgovarajući na pitanje koji su benefiti prodaje problematičnih potraživanja, Popović je naveo da se oni između ostalog uočavaju kod smanjenja tekućih troškova.

- Svako nenaplativo potraživanje sa sobom nosi neke obaveze, troškove, sudske naknade i to sve treba kontrolisati. Prvi i najdirektniji uticaj prodaje je zapravo smanjenje tih troškova. Možda je bitnije i ključno u svemu ovome da mi konačno te nepokretnosti, za koje su potraživanja vezana, vraćamo u privredne tokove. To igra veliku ulogu i podstiče rast, jer sve dok su u nenaplativom potraživanju, i dok je taj problem nerešen, zamrznut, ne mogu da budu deo privrede u punom obimu - naveo je on.

Popović je rekao da prodaja nenaplativih potraživanja omogućava da se i Ministarstvo finansija, banke, i druge institucije fokusiraju na druge probleme, odnosno na svoje primarno poslovanje, jer upravljanje ogromnim potraživanjima zahteva i ogromne ljudske resurse.

- Ovo je efikasan način da se taj posao poveri ljudima koji se time bave profesionalno, da se proces ubrza, a i da se nepokretnosti i svi drugi oblici imovine koji su zamrznuti, što pre vrate u privredne tokove. Time otključavamo rast i podižemo životni standard građana - rekao je Popović.

Naveo je da je finansijski sistem Srbije i dalje stabilan, bez obzira na posledice pandemije virusa korona.

- NPL-ovi su pali na 3,5 odsto u avgustu ove godine. To je zapravo niži nivo nego u pretkriznom periodu, a sa druge strane mi smo veliki portfolio, najveći ikada u istoriji naše zemlje, od 1,8 milijardi evra prodali ove godine. Što se tiče NPL-ova, nema oscilacija koje mogu da se vide u drugim zemljama. Za to su zaslužne i aktivnosti Narodne banke Srbije, zbog podrške koja je pružena kroz dve garantne šeme, čime je očuvana likvidnost privrede. Zahvaljujući tome, krizu smo izbegli i trenutno je nemamo - zaključio je on. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - VUČIĆ NA PRIMOPREDAJI NOVOG VOZA: Probna vožnja vozom velike brzine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?