GRAĐANIMA ISTA CENA GASA I SLEDEĆE SEZONE: Poremećaj na evropskom tržištu doveo do poskupljenja plavog energenta

E. B. T. - B. V.

19. 08. 2021. u 10:24

CENA gasa za građane u Srbiji ostaje ista do kraja sledeće sezone, uprkos poskupljenju ovog energenta na evropskom tržištu kakvog nije bilo od 2008. godine.

ГРАЂАНИМА ИСТА ЦЕНА ГАСА И СЛЕДЕЋЕ СЕЗОНЕ: Поремећај на европском тржишту довео до поскупљења плавог енергента

Cena gasa dostigla istorijski maksimum / Foto Tanjug

Ovo, u razgovoru, za "Novosti," potvrđuje generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Cena gasa je na holandskom gasnom čvorištu TTF pre tri dana dostigla 585 dolara na 1.000 kubika. Srbija ga nabavlja znatno povoljnije, za 260 dolara, na osnovu dugoročnog ugovora koji ima sa "Gaspromom".

Kako Bajatović navodi, cena za komercijalno snabdevanje gasom u našoj zemlji zavisi od dogovora koji će se postići sa ruskom kompanijom.

- Trenutno razgovaramo sa "Gaspromeksportom" o produžetku ugovora i uslovima, jer sadašnji važi do Nove godine - ističe Bajatović. - On je zasnovan na naftnoj formuli i znatno je povoljniji. Sada imamo razliku od 200 dolara u korist srpske privrede. Ovo je, u cenovnom smislu, veći poremećaj nego 2008. godine. Procenjujem da će spot tržišta biti nelikvidna. Male zalihe u skladištima po Evropi ne ukazuju da će poremećaj na tržištu biti brzo rešen.

On ističe da će javnost biti obaveštena ukoliko dođe do bilo kakvih promena. Pojedini energetski stručnjaci smatraju da Srbija sada ima bolju poziciju u pregovorima o ceni sa ruskom kompanijom, nego prilikom zaključivanja prethodnog ugovora.

- Cene gasa se formiraju i na osnovu povučenih količina - objašnjava naš sagovornik. - Mi sada postajemo bitni igrači, jer se ekonomski razvijamo i trošimo sve više ovog energenta i povlačićemo još veće količine. Na to utiče i što od 1. oktobra postajemo tranzitna zemlja, jer će gas iz "Balkanskog toka" stizati u Mađarsku.

Na našoj strani za pregovore o ceni je i gasna interkonekcija Niš - Dimitrovgrad - Sofija, koja treba da bude završena do juna sledeće godine i omogući nam druge izvore snabdevanja.

U Evropi je cena gasa dostigla dosadašnji maksimum i sada se hiljadu kubika plavog goriva prodaje za više od 585 dolara. Do poskupljenja je došlo posle požara koji se dogodio u "Gaspromovoj" fabrici za kondenzaciju gasa u Novom Urengoju, kao i minimalnom tranzitu preko Ukrajine. Za septembar je "Gasprom" rezervisao samo četiri odsto dopunskih količina za tranzit preko Ukrajine što znači da će se skladišta u Evropi slabo puniti.

Po ugovoru "Gasproma" sa Ukrajinom on kroz njihov transportni sistem mora da prebaci u Evropu 40 milijardi kubika godišnje, a ako želi dodatne količine mora da plati skuplje. Sada "Gasprom" puni svoja skladišta u Rusiji, kako bi imao dovoljno plavog goriva za zimu.

U Moskvi se nadaju da će prestati pritisci iz Evrope, jer će im gas koji bude stizao "Severnim tokom 2" biti znatno jeftiniji od onog koji stiže brodovima cisternama iz arapskog sveta. Podzemna skladišta u Evropi su poluprazna. Velike vrućine su takođe uticale na povećanu potrošnju struje zbog rada rashladnih uređaja. Za rad elektrana su bile potrebne veće količine gasa. To je bio razlog što je cena gasa odmah skočila na 540 dolara za hiljadu kubika.

DRŽAVA MOŽE DA REGULIŠE POSKUPLjENjE

POZNAVALAC gasnih prilika Srećko Đukić smatra da će, imajući u vidu situaciju na evropskom tržištu, neminovno doći do poskupljenja gasa u Srbiji, ali da država može da reguliše cenu za građane.

- Preko "Srbijagasa" može ponovo, kao što je u nekom ranijem periodu rađeno, cena ovog energenta da se drži kao socijalna kategorija - objašnjava Đukić za naš list. - Država može da ne dozvoli poskupljenje za građane, ali onda će "Srbijagas" otići u gubitak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?