VOZAČI, REŠENA JOŠ JEDNA NEDOUMICA: Evo šta se dešava na tehničkom pregledu, ako vam ne radi klima u autu

Novosti online

09. 08. 2021. u 09:56

IAKO je dosta njih njih razrešeno, opet postoje još neke stvari koje muče one koji se tek spremaju za registraciju automobila, a jedna od najčešćih je "da li je vozilo neispravno ako nema klimu ili je ona u neispravnom stanju".

ВОЗАЧИ, РЕШЕНА ЈОШ ЈЕДНА НЕДОУМИЦА: Ево шта се дешава на техничком прегледу, ако вам не ради клима у ауту

Foto: A. Stanković

Iako su iz MUP-a poručili da sitna oštećenja nisu i ne mogu biti razlog da se vozilo oceni neispravnim, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja su objasnili da je glavni problem to što nije precizno i jasno definisano koja neispravnost čini vozilo tehnički neispravnim, a koja mogu da se tolerišu.

Pojedini vozači se žale da su im prilikom odlaska u tehnički servis zamerili što nemaju ispravnu klimu u kolima ili nemaju klimu uopšte, što je čest slučaj sa starim modelima automobila. Zbog uštede, mnogi ni ne uključuju klimu kad voze ili ne žure da je poprave ako se pokvari i zbog toga se sad sa zebnjom pitaju da li im taj nedostatak može doneti nevolje prilikom registracije auta.

Advokat i stručnjak za saobraćaj, Damir Okanović, napisao je nedavno na Tviteru da provera klime na tehničkom nije po propisima i važećim zakonima.

- Klima uređaj u vozilima nije obavezan uređaj po važećim propisima Republike Srbije. Samim tim provera tehničke ispravnosti klima uređaja na tehničkom pregledu je pravno neutemeljena.

- Nema veze ako nemate klimu u kolima na tehničkom pregledu - rekao je Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.


On je objasnio da klima spada u grupu "komfort sistema".

- Klima uređaj spada u takozvane opcione ili komfort sisteme. Tu spadaju i bočno osvetljenje na vratima, navigacija... i to nije toliko bitno da se ima, pošto ti sistemi nisu bitni za obavljanje saobraćaja.

Sudeći po njegovim rečima, vlasnici vozila nisu u obavezi da imaju klimu, tako da se to poklapa sa onim što je Damir Okanović napisao.

Međutim, pre odlaska na tehnički pregled ne zaboravite da odete u servis i tamo otklonite eventualne kvarove na "bitnim sistemima".

Ne zaboravite da se svaki tehnički pregled sada snima i proverava i niko više neće moći da vas "pusti" da prođete.


(kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)