I OVCE KAO GARANCIJA POZAJMICE: U registru založnih prava 187.171 najrazličitiji predmeti

B. Caranović

12. 07. 2021. u 12:15

MNOGE će iznenaditi šta sve naši građani stavljaju kao garanciju za obezbeđivanje kredita.

И ОВЦЕ КАО ГАРАНЦИЈА ПОЗАЈМИЦЕ: У регистру заложних права 187.171 најразличитији предмети

Foto D. Milovanović

U srpskom Registru založnih prava tako se mogu naći krave, ovce, bilbordi, ali i žičare, rod pšenice, umetničke slike. Nedavno je kao jemstvo za pozajmicu stavljeno - vulkansko kamenje iz jednog salona za masažu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, ipak su vozila najčešći predmet zaloge. U prošloj godini su vozila založena u 29,57 odsto slučajeva, od čega poljoprivredna čine 9,63 procenta, a druge vrste vozila 19,94 odsto.

U srpski Registar založnog prava, od njegovog uspostavljanja, zaključno sa prvim kvartalom ove godine, aktivno je 185.171 založno pravo, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja u tom trenutku iznosila je 85,26 milijardi evra. Tokom 2020. registrovano je 10.106 založnih prava, kojima su obezbeđena potraživanja u iznosu od 9,6 milijardi evra.

- Registar zaloge je jedinstvena, centralna, elektronska baza podataka o založnim pravima na pokretnim stvarima i pravima i ugovorima o prodaji sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti, koji se u skladu sa zakonom upisuju u Registar - kažu u APR.

- Predmet zaloge može biti vozilo, mašina, oprema, inventar, životinja, pravo na udeo u privrednom društvu, pravo potraživanja zalogodavca prema njegovom dužniku, umetničko delo, nakit i ostale vredne, pokretne stvari i prava. Hipoteka, odnosno založno pravo na nepokretnostima nije predmet registracije u ovom registru.

Foto Tanjug

Pod zalogu se može staviti prihod od buduće naplate posla, potraživanje iz ugovora o kupoprodaji ili zakupu, a od životinja, najviše je založeno junica i ovaca.

- Mašine i oprema čine 25,71 odsto registrovanih pokretnih stvari, životinje 19,93 procenta, potraživanja, udeli i druga imovinska prava 15,49 odsto, dok su druge pokretne stvari, koje ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija, zastupljene u 9,3 odsto slučajeva - poslednji je podatak iz APR.

- Najčešći poverioci su banke - 61,2 odsto, slede privredna društva sa 13,18 procenata, dok su u manjem broju zastupljeni državni organi, kao što je Poreska uprava, ili fizička lica i preduzetnici.

POKRETANjE PRODAJE IMOVINE

ZALOŽNIM pravom poverilac obezbeđuje novčano potraživanje koje ima prema dužniku, a registracijom tog prava stiče pravo prvenstva namirenja iz založene imovine - kažu u APR.

- U slučaju da dužnik ne ispuni obavezu u ugovorenom roku, poverilac Registru podnosi prijavu o nameri da svoje dospelo potraživanje namiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)