NEOSNOVANE OPTUŽBE: EPS o zahtevu iz Pirota - Centrala radi po zakonu

V.Ć.

01. 07. 2021. u 19:54

POVODOM zahteva pirotskog gradonačelnika Vladana Vasića, upućenom EPS, da se poštuje režim rada HE Pirot, saopštenjem se oglasio Sektor za odnose s javnošću EPS.

НЕОСНОВАНЕ ОПТУЖБЕ: ЕПС о захтеву из Пирота - Централа ради по закону

Foto: Arhiva "Novosti"

HE Pirot je akumulaciona hidrocentrala derovacionog tipa koju je, kao i branu izgradila Elektroprivreda Srbije. Dodatno je izgrađen i kompenzacioni bazen 2, kako bi građani Pirota imali kupalište. Zaključno sa 2018. godinom hidrocentrala je sa gradom Pirotom zaključivala ugovor o održavanju i organizovanju kupanja na kupalištu.

- Od 2019. grad Pirot ne održava kupalište koje je sada u lošem stanju i zbog toga ne radi. Sa ovim je upoznata i gradska uprava -kaže se u podužem saopštenju, a zatim se dodaje da HE Pirot ispunjava sve obaveze po pitanju ekologije i bezbednosti građana.

- Nije tačno da HE Pirot ispušta vodu mimo zakona, što je utvrdila i nadležna inspekcija Minsitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Inspekcijski nadzor je utvrdio da HE Pirot poseduje vodnu dozvolu, kojom su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja vode iz akumulacije, režim rada brane i akumulacije Zavoj sa pratećim objektima i način ispuštanja vode u Nišavu.

HE Pirot prilagođava svoj rad vodostajima u Nišavi i nije tačno vodostaj sada visok. Posebno nije tačno da je HE Pirot svojim radom izazvala nedavne nemile događaje u Nišavi - kažu u EPS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave