UGLEDNI MAGAZIN FORBS HVALI SRBIJU: Impresivan napredak za četiri godine, sprovodi se digitalna transformacija zemlje

Novosti online

16. 06. 2021. u 09:27

MAGAZIN Forbs objavio je intervju sa premijerkom Anom Brnabić koja je govorila o uspesima Srbije i digitalnoj transformaciji naše zemlje.

УГЛЕДНИ МАГАЗИН ФОРБС ХВАЛИ СРБИЈУ: Импресиван напредак за четири године, спроводи се дигитална трансформација земље

Foto: Printskrin

Sa premijerkom je razgovarao Rob Volkot, profesor inovacije i preduzetništva na dve najprestižnije škole za biznis u svetu - Booth School of Business na Univerzitetu u Čikagu i Kellogg School of Management na Nortvestern institutu. Volkot je preduzetnik i investitor u više od 20 kompanija, kao i osnivač i predsednik globalne mreže za inovacije TWIN.

Na početku članka su navedene teškoće kroz koje je Srbija prolazila tokom raspada Jugoslavije:

- Nedavno sam se zainteresovao za slučaj Srbije. - piše Volkot na početku teksta o našoj zemlji. - Kroz raspad Jugoslavije 1990-ih, zemlja je doživela regionalni rat, pitanja ljudskih prava, međunarodne sankcije, ekonomsko loše upravljanje i značajnu štetu na infrastrukturi. Polako izašavši iz ovih izazova, BDP zemlje u 2015. godini bio je 27,5% ispod nivoa iz 1989. godine.

Međutim, od 2017. vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić usredsredili su se na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i jače inostrane odnose, težeći da se na kraju pridruži EU.

Autor navodi da je do sada, dakle u poslednje četiri godine, napredak bio impresivan.

- Svetska banka izveštava da zemlja "nastavlja da sprovodi programe koji se bave strukturnim slabostima, povećavaju efikasnost javnog sektora i eliminišu uska grla u rastu privatnog sektora".

- Iako je pred zemljom dug put - izazov koji prihvataju Vučić i Brnabić - zamah je na njihovoj strani. - navodi Volkot.

- Globalna studija o "digitalnom napretku" koju su sproveli istraživači sa škole "Flečer" analizirala je 90 svetskih ekonomija kroz 160 pokazatelja.

Rezultati studije su objavljeni u Harvard Business Review, a Srbija je rangirana kao "Break Out" ekonomija, koju karakteriše „ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje“. Srbija se brzo kreće. - navodi se na kraju teksta u magazinu Forbs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODACI AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za podsticaje regionalnog razvoja 282,6 milijardi dinara