ZELENA ENERGIJA DONOSI NOVA RADNA MESTA I PRIVREDNI RAST: Srbija može da bude lider u oblasti obnovljivih izvora

E.B.T.

15. 06. 2021. u 17:51

NAŠA zemlja može da bude jedan od lidera u ovom delu Evrope u oblasti obnovljivih izvora energije zbog povoljnih prirodnih uslova koje ima.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА ДОНОСИ НОВА РАДНА МЕСТА И ПРИВРЕДНИ РАСТ: Србија може да буде лидер у области обновљивих извора

Foto Tanjug

Neophodno je da se taj potencijal iskoristi za unapređenje životne sredine, privredni rast, nova radna mesta i ostvarivanje vizije zelene Srbije. Ovo je danas istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović povodom Svetskog dana vetra.

- Naš cilj je da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora (OIE) - navela je Mihajlovićeva. - Ali to nisu samo procenti, već je važno zbog energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

Ona je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane snage blizu 400 megavata, a da se grade još dva vetroparka čija je snaga skoro 170 megavata. Srbija je, kako navodi, proces energetske tranzicije počela u novembru prošle godine, kada je na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

- To je agenda rasta koja će obezbediti brži privredni razvoj i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti - istakla je ministarka. - Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije postavljen je temelj za brže korišćenje potencijala koje imamo u svim vidovima OIE. Stvorili smo uslove da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove