Ana Petrović proglašena za "Inženjerku godine" u Srbiji

Novosti online

21. 06. 2023. u 10:06

U okviru inicijative Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja "Inženjerka godine" koja za cilj ima da inspiriše mlade žene za studije i karijeru u inženjerskoj struci, danas je za inženjerku 2023. godine u Srbiji proglašena Ana Petrović, generalna direktorka kompanije „Global Substation Solutions“.

Ана Петровић проглашена за Инжењерку године у Србији

Foto: PKS

Ona je doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a svoj poslovni razvoj počela je pre devet godina na poziciji inženjerke pripravnice u firmi koju od pre šest meseci vodi. Na svečanosti organizovanoj u Privrednoj komori Srbije, Ana Petrović je izjavila da su sve finalistkinje pobednice izbora za inženjerku godine.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, rekao je da ogroman zarobljeni potencijal leži u tehnološkim naukama. „Mi živimo zlatno doba inženjerstva i situacija je znatno bolja nego pre 20 godina. Međutim, ograničenja u demografiji utiču na to da nemamo dovoljno inženjera, posebno inženjerki, i zato je važno da dodatno promovišemo ovu struku, ali i ulogu žena u njoj. Ova inicijativa upravo tome pomaže”, izjavio je Vesović.

Prema rečima Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije, važno je da promenimo javnu percepciju i da ukažemo na uspehe ljudi koji su posvećeni nauci.  „Biti inženjer u 21. veku je fantastična stvar, jer vi ste onda kreator budućnosti jednog društva. Bez inženjerskih nauka nema napretka, jer u suprotnom zavisite od drugih. Srbija ima sjajnu istoriju u STEM oblasti, dobru statistiku u ukupnom učešću žena u obrazovanju, a potrebno je da povećamo njihov broj u inženjerstvu”, naglasila je ministarka Begović i poručila svim finalistkinjama izbora za „Inženjerku godine” da su one već pobednice ovog društva.

„U Srbiji raste broj devojaka koje upisuju studije u oblasti STEM nauka. U prethodne četiri godine broj zaposlenih žena u IKT sektoru u Srbiji porastao je tri puta, sa 10.815 u 2019. godini na 31.880 u 2022. Takođe, u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja je iznela najveći deo posla digitalizovanja elektronske uprave, više od 65 odsto čine žene“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i dodao da je za našu državu od izuzetnog značaja što postaje deo još jedne inicijative sa ciljem da predstavi najuspešnije inženjerke, koje će svojom ličnošću i radom biti primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

„Ukoliko pogledamo brzinu razvoja tehnologija danas, jasno je da će ekonomska snaga u budućnosti biti u rukama onih upravljaju tehnologijom. Iz tog razloga, važno je da zbog balansiranja budućnosti povećavamo udeo žena u tehnološkoj sferi, ali i na rukovodećim pozicijama”, istakla je Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Simens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju i dodala da će time i privreda biti ekonomski konkurentnija. Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da ukoliko evropske kompanije udvostruče udeo žena u tehnološkoj radnoj snazi na oko 45 odsto, BDP bi mogao da se poveća za čak 260 na 600 milijardi evra.

Foto: PKS

Reč je o prvom izboru u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja. Nakon javnog konkursa i izbora 10 finalistkinja, o tome ko će među njima poneti titulu „Inženjerke godine” za ovu godinu odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera. 

Finalistkinje prvog izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u Srbiji bile su:

  • Maja Adamović, direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema, Elektromreža Srbije AD
  • Sandra Veljković, asistentkinja na Elektronskom fakultetu u Nišu
  • Danka Živković, osnivač i dizajnerka, PR Two N Kids Furniture & Decor
  • Dubravka Jovančić, šefica službe automatike, JKP „Beogradske elektrane“
  • Tijana Jović, inženjerka tehničke podrške, INDAS Automation d.o.o. Novi Sad
  • Katarina Miladinović Zdravković, starija inženjerka projektovanja, ICCE d.o.o.
  • Ana Petrović, generalna direktorka, Global Substation Solutions d.o.o. Beograd
  • Katarina Tadić, saobraćajna inženjerka-specijalista, Yunex Traffic d.o.o Beograd
  • Andrijana Tomić, menadžerka za održivi razvoj, ZF d.o.o. Pančevo
  • Anđelka Čarović, vodeća konstruktorka tehnolog, Metalac Bojler d.o.o. Gornji Milanovac

Više informacija o ovoj inicijativi dostupno je na veb-sajtu www.inzenjerka-godine.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!