Probiotic Excellence Center AbelaPharm - sinonim za stabilnost i efikasnost probiotskih kultura

Novosti online

29. 03. 2023. u 14:01

NOVOOTVORENI Probiotic Excellence Center, kompanije AbelaPharm jedinstvena je naučno-istraživačka baza u Srbiji i regionu koja se bavi naučnim istraživanjima posvećenim stabilnosti i efikasnosti probiotskih kultura.

Probiotic Excellence Center AbelaPharm - синоним за стабилност и ефикасност пробиотских култура

Foto: PKS

Da su tehnologije i pakovanja koja se primenjuju u Probiotic Excellence Centru garant očuvanja kvaliteta probiotskih kultura potvrđuje  i nagrada za istraživanje dobijena na svetskom kongresu ‘’Hemijsko inženjerstvo’’ koji je nedavno održan u Londonu. Iz ove kompanije poručuju da su ponosni što je Centar ujedno i naučno-nastavna baza za studente farmaceutskih i tehnoloških fakulteta, što je potvrda ne samo opremljenosti za zahtevnu proizvodnju, istraživanje, razvoj i kontrolu kvaliteta probiotika, već i za stručan kadar.

“Stabilnost, a posledično i efikasnost probiotskih kultura je najveći izazov za sve proizvođače probiotika i zato nam je posebno bilo značajno osnivanje Probiotic Excellence Centra”, kaže Davor J. Korčok, generalni direktor ove kompanije.

“Značajan deo portfolija naše kompanije čine upravo probiotici. Prepoznaju nas po tim proizvodima još od 2006. godine kada je proizveden naš prvi i najpoznatiji preparat Bulardi®. Zbog svega toga je osnivanje Probiotic Excellence Centra bio logičan korak u razvoju naše kompanije. Izuzetno sam ponosan na svoje kolege, koji kontinuirano rade na unapređenju svojih znanja i veština, a među kojima su i specijalisti farmaceutske tehnologije, specijalisti industrijske farmacije, specijalisti mikrobiologije, magistri i doktori nauka”, ističe Korčok.

Direktorka kvaliteta u kompaniji AbelaPharm, Nada Tršić Milanović, magistar tehnoloških nauka i specijalista prehrambene tehnologije sa više od 25 godina radnog iskustva u oblasti farmacije ističe da su probiotici posebno osetljivi na spoljne uslove – temperature, vlagu i svetlost, a većini smeta i kiseonik iz vazduha.

“Ukoliko se probiotski preparati ne proizvode i ne čuvaju na adekvatan način, smanjuje se broj mikroorganizama u preparatu što značajno utiče na njegovu efikasnost i bezbednost. Zbog toga Probiotic Excellence Center AbelaPharm posebnu pažnju posvećuje upravo kontroli kvaliteta probiotika”, objašnjava Milanović.

Naučni direktor Probiotic Excellence Center AbelaPharm, Dr. sci. Krešimir Gjuračić, međunarodni stručnjak sa više od 30 godina iskustva u oblasti istraživanja probiotika, objašnjava da je sve više istraživanja koja pokazuju kako mikrobiota utiče na zdravlje.

“Normalno funkcionisanje našeg organizma uveliko je uslovljeno zdravim sastavom naše mikrobiote. Ukoliko dođe do narušavanja ravnoteže, naše zdravlje može biti teško ugroženo. Javljaju se patologije kao što su zapaljenske bolesti creva, gojaznost, dijabetes, pa čak i autizam. Poslednjih godina je niz naučnih radova dokazao da uspešnim pokušajima normalizacije crevne mikrobiote dolazi do poboljšanja ljudskog zdravlja, a najviše upotrebom probiotičkih preparata”, kaže Gjuračić. Dodaje da nove studije objavljene samo pre mesec dana ukazuju na pozitivno delovanje probiotika Saccharomyces boulardii na smanjenje osteoporoze kod bolesnika koji imaju zapaljenske bolesti creva.  “Verujem da je samo pitanje vremena kada će slična istraživanja povezati niz drugih patologija sa stabilnom mikrobiotom i dovesti do otkrivanja sledeće generacije probiotičkih sojeva”, zaključuje Gjuračić.

Specifičnosti i stroge međunarodne kontrole kvaliteta

Proizvodi kompanija AbelaPharm su osim na tržištima EU prisutni i na tržištima Bliskog istoka, Azije, Amerike i u Africi, i dostupni su za preko 500 miliona ljudi širom sveta. Da bi se jedan probiotski proizvod našao na tržištu Evropske Unije, Afrike ili Azije potrebno je apsolutno poštovanje zakonskih regulativa svake od zemalja u koje se izvozi -poručuju iz kompanije. Ispunjenost zahteva  potvrđuju inspekcije ovih zemalja koje dolaze u kontrolu i proveravaju svaki deo procesa - od ulaska sirovine do dobijanja gotovog proizvoda. Svako tržište dodatno ima svoje klimatske razlike koje diktiraju kako će se proizvesti i upakovati probiotik koji se na njega izvozi.

“Trenutno su naši probiotici dostupni za korisnike 19 zemalja, a mnoga nova tržišta će nam se tek otvoriti obzirom da smo od prošle godine i vlasnici Evropskog GMP sertifikata za proizvodnju lekova koji je potvrda da kompanija AbelaPharm proizvodi kvalitetne, bezbedne i efikasne proizvode koji ispunjavaju apsolutno sve kriterijume koje je jasno definisala Evropska agencija za lekove”, objašnjava Korčok.

Uspešna saradnja sa PKS koja traje godinama

Kompanija AbelaPharm je članica Grupacije proizvođača , uvoznika i distributera  dijetetskih suplemenata Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu Privredne komore Srbije. Podrška Privredne komore Srbije koja je kontinuirana, ogleda se i u velikom broju obuka i edukacija koje zaposleni u kompaniji AbelaPharm redovno pohađaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)