KOMPANIJA NESTLE – KANDIDAT ZA PRIZNANJE “ĐORĐE VAJFERT”: Dve decenije društveno odgovornog poslovanja u Srbiji

Novosti online

29. 03. 2023. u 13:53

KOMPANIJA Nestlé, najveći svetski proizvođač hrane i pića, koji u Srbiji uspešno posluje već 18 godina, kao svoju osobenost po uspehu, ističe društveno odgovorno poslovanje u svim segmentima, od brige o zajednici u kojoj posluje, preko zaštite životne sredine i edukacije dece o pravilnoj ishrani, do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i cirkularnog poslovanja.

КОМПАНИЈА НЕСТЛЕ – КАНДИДАТ ЗА ПРИЗНАЊЕ “ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ”: Две деценије друштвено одговорног пословања у Србији

Foto: PKS

Za Nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije, konkurišu projektom regenerativne poljoprivrede.

Generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju Marjana Davidović kaže: „Ovim projektom želimo da predstavimo novi način poljoprivredne proizvodnje koji je već prepoznatljiv i u svetu i kod nas i da kroz njega edukujemo naše poljoprivredne proizvođače koji će na održiv način proizvesti sve ono što mi želimo da kupimo u Srbiji od domaćih sastojaka i da iskoristimo povrće u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo je jako bitno jer ćemo kroz dobru poljoprivrednu praksu smanjiti emisiju gasova staklene bašte“.

Marjana Davidović je naglasila da je kompanija Nestle uključila dobavljače sirovina iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede koji ima cilj očuvanje i stalno obnavljanje poljoprivrednog zemljišta kao ekosistema. Na taj način Nestle doprinosi očuvanju životne sredine u Srbiji i podržava domaću ekonomiju, ali i unapređuje sopstvene proizvode. „Cilj je da 20 odsto ključnih sastojaka svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede do 2025. godine na globalnom nivou, a 50 odsto sastojaka (14 miliona tona) do 2030. godine“, ukazala je Davidović.

Investiranjem u proizvodnju lokalnih dobavljača, Telek paprike iz Martonoša i Geneze, Nestle ulaže u održivu proizvodnju nekih od svojih najpoznatijih proizvoda.

„Kao dobavljač odabrani smo na osnovu sertifikata  koje ispunjavamo i alata koje koristimo za određivanje količine pesticida, praćenje kvaliteta zemljišta“, kaže Telek Jožef, generalni direktor i vlasnik firme Telek paprika u Martonošu.

Foto: PKS

„Cilj našeg poslovanja je sačuvati zemlju kao živo biće“, kaže direktor Zemljoradničke zadruge „Paprika“ Toša Matić. Zadruga je u kompaniji Telek paprika našla strateškog partnera i gotovo polovinu obradive površine orijentisala je na specifičnu povrtarsku proizvodnju.

„Projekat Nestlea o regenerativnoj poljoprivredi u koji smo uključeni došao nam je kao „kec na 10“ da još bolje i svrsishodnije primenimo nauku na domaćim parcelama.Podrška Nestle-a nam znači mnogo jer otvara vrata svetskog tržišta, pristup tenderima... Radimo na kapiji Evrope, u skladu sa standardima. Zahvaljujući ovom projektu uključili smo i mapiranje vrhunskom GPS navigacijomda bismo znali šta je od đubriva potrebno zemljištu, takođe, prati se i količina vode u zemljištu sa ciljem očuvanja kvaliteta tla“, navodi Matić.

U narednom periodu, Nestlé će svojim dobavljačima pomoći da, primenom novih tehnologija i načina obrade, povećaju prinose i kvalitet povrća, zaštite zemljište i optimizacijom operacija smanje troškove.

„Nestlé nastavlja da unapređuje svoje lokalno poslovanje u skladu sa globalnim ciljevima kompanije. Kada je reč o koracima koji slede u projektu koji obuhvata povrće, suncokretovo ulje i soju, sledi novi ciklus projekta 20223/24, shodno sezoni uzgoja, zaštite useva i žetve, a planirana je i obuka farmera o regenerativnoj poljoprivredi i širenje znanja među dobavljačima.

U septembru pristiže prvi rod suncokreta iz regenrativne poljoprivrede. Zasađen je auto pilotom, plitko oranje na 630 hektara za 756 tona ulja

Zašto je važna regenerativna poljoprivreda

Na značaj brige o zemljištu ukazuju neslavni pokazatelji da smo u Srbiji od 1960-ih izgubili oko milion hektara poljoprivrednog zemljišta znog monokulturei prekomerne upotrebe hemijskih đubriva i pesticida.

Oko 40 odsto zemljišta u Vojvodini ima manje od 1 odsto humusa, a ranije je bilo 4 procenta.

Oko 24 odsto globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte potiče iz poljoprivrede. Ekstremno visoke temperature koje se iz godinu povećavaju veoma stresno utiču na biljke što se često ogleda u smanjeno prinosu il lošijek kvalitetu.

Regenerativna poljoprivreda podrazumeva nov način uzgajanja useva koji održava zdravlje zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik – važan za rešavanje problema nastalih usled klimatskih promena.

A jedan od najvećih problema savremene poljoprivrede jeste preterano uznemiravanje tla, bilo da je reč o obrađivanju, dubokom oranju, ili prekomernom korišćenju đubriva i pesticida.

Primenom novih načina obrade – obradiva površina postaje kvalitetnija i plodnija i obezbeđuje siguran prinos hrane generacijama koje dolaze.

Nestle u Srbiji u brojkama
18 godina uspešnog poslovanja
1 direkcija i dve fabrike
Portfolio: C, Maggi, Thomy, Nestle Professional

Odgovorni prema zajednici

U 2022. kompanija je donirala više od 40 miliona dinara u proizvodima bankama hrane i u druge humanitarne svrhe.

Fabrika u Surčinu je prva u Srbiji postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada ne završava na lokalnim deponijama. Zahvaljujući najmodernijem postrojenju za preradu otpadne vode, vrednom 1,2 miliona evra, dnevno se prečisti 65.000 litara industrijske vode, koja se čista vraća u prirodu. Za 50 tona smanjena je potrošnja plastike, a za 56 tona negativna emisija CO2. Postojeća fabrika u Surčinu koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana, a istu praksu će slediti i nova fabrika, trenutno u izgradnji, koja će proizvoditi jela na biljnoj bazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!