OTVOREN PAVILJON SRBIJE U KINI: Nova prilika za naše privrednike na najvećem tržištu na svetu

V. N.

22. 02. 2023. u 10:25

PRIVREDNA komora Srbije u saradnji sa kineskim partnerima otvorila je Srpski nacionalni paviljon u kineskoj provinciji Anhuej u gradu Bengbu, gde će na jednom mestu biti predstavljene kompanije i proizvodi iz naše zemlje.

ОТВОРЕН ПАВИЉОН СРБИЈЕ У КИНИ: Нова прилика за наше привреднике на највећем тржишту на свету

Svečanost otvaranja paviljona Srbije, Foto PKS

Paviljon se nalazi u okviru kompleksa Rising Moon Expo Park koji se prostire na 300.000 kvadrata i predstavlja turističku atrakciju tog dela Kine.

Jelena Grubor Stefanović, direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Kini, kaže da će Srpski paviljon omogućiti da se proizvodi i kompanije iz naše zemlje predstave na velikom kineskom tržištu i otvore nove poslovne mogućnosti za saradnju dve privrede.

Govoreći o mogućnostima za plasiranje domaćih proizvoda u Kinu, objašnjava da tržište Kine nudi velike mogućnosti za razvoj poslovanja ali je istovremeno specifično i zahtevno, kako u pogledu registracije proizvoda, tako i kada se govori o promociji, prodaji, standardima, količinama, kvalitetu i kontinuitetu isporuka. Opisuje ovo tržište kao veliko, perspektivno i vrlo decentralizovano za poslovanje.

„Kina ima veliki broj uvoznika i agenata koji mogu da pomognu u započinjanju biznisa i pri registraciji i plasmanu proizvoda”, kaže Stefanovićeva.

Dodaje da je „lokalizacija”, odnosno, prilagođavanje imena brenda tamošnjem tržištu važan korak, dok neke kompanije idu i dalje od toga i kompletno prilagođavaju proizvode kineskim potrošačima.

„U Kini preko 800 miliona ljudi koristi internet za pretragu i kupovinu proizvoda, a 60 do 70 odsto promocije i kupovine odvija se preko onlajn platformi, poput, Tmall, JD.comt, Pinduoduo.

Važno je, ističe, da srpske kompanije zainteresovane za ovo tržište ulože u marketing i promociju kako bi se što bolje pozicionirale.

„Najveću prepreku predstavlja upravo neprepoznatljivost srpskih brendova, nekonkurentne cene, kontinuitet u kvalitetu i isporukama proizvoda i nepoznavanje tržišta. Posebno je važna uloga institucija i saradnja nadležnih organa kada je u pitanju ispunjavanje standarda za plasman proizvoda na kinesko tržište”, ističe Stefanovićeva.

Prilikom poslovanja sa kineskim partnerima, ukazuje, treba imati u vidu i način komunikacije koji zahteva veliku dozu strpljenja.

Privredna komora Srbije će i u ovoj godini u saradnji sa kineskim partnerima nastaviti da promoviše srpske proizvode u Kini, posebno srpsku hranu i piće. Predviđeno je i učešće srpskih kompanija na sajmovima CIIE u Šangaju i CEEC u Nigno, kao i na Hainan Expo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!