PORESKE NOVINE U 2023. GODINI: Porezi i doprinosi na 120 rata

V. N.

28. 12. 2022. u 12:46

KRAJ svake godine često donosi poreske novine koje se primenjuju u narednoj, pa tako ni završetak ove 2022. neće biti izuzetak od prethodnih godina.

ПОРЕСКЕ НОВИНЕ У 2023. ГОДИНИ: Порези и доприноси на 120 рата

Foto: Shutterstock

Pitali smo Milana Trbojevića, poreskog savetnika i direktora knjigovodstvene agencije „Knjiški moljac“, koje poreske novine privrednici u Srbiji mogu da očekuju u 2023?

„Sredinom godine počela je nova fiskalizacija na koju smo se sada već navikli i postala je naša svakodnevica. Počelo je i sa delimičnom primenom e-faktura što je, takođe, jedna od većih promena koja se dešava u ovoj i nastavlja u 2023“, kaže Trbojević za „Preduzetnik“.

Podseća da je sistem e-faktura počeo da se primenjuje početkom maja ove godine ali ne u punom obimu. Do sada su samo firme koje rade sa državnim sektorom morale da šalju i primaju račune od javnih preduzeća.

„Novina koja nas čeka od 1. januara je da će sve firme koje su u sistemu PDV-a biti obavezne da primaju i šalju fakture preko portala e-fakture. Ovo podrazumeva da su svi u sistemu PDV-a obavezni, a da svi ostali, npr. paušalci, nisu obavezni osim ako ne žele da budu dobrovoljni korisnici pa to sebi daju kao obavezu“, objašnjava Trbojević.

Milan Trbojević

Pored ovih novina, postoje i olakšice za privredu za koje Trbojević veruje da će svima puno značiti:

„Subvencija, pravo povraćaja 65 odsto od plaćenih doprinosa je produžena i traje, za sada, do 31. decembra sledeće godine“. Olakšica za sve poslodavca je i to što je smanjen iznos za PIO sa 25 na 24 odsto, što je nastavak smanjenja opterećenja zarada.

U 2022. je posle više godina rešen status oporezivanja frilensera kojima su ponuđena dva modela između kojih će moći da biraju. Dodaje da se počelo i sa izdavanjem poreskih rešenja za protekle godine, prvo sa 2017. godinom, dok se rešenja za period od 2018. do 2022. mogu očekivati u predstojećoj 2023.

„U ovim rešenjima su obračunati porezi i doprinosi i omogućeno je plaćanje na 120 rata bez kamate. Savet je da se plati, ako je moguće, i nekoliko rata unapred da ne bi slučajno propustili jednu ratu i ‘ispali’ iz reprograma te dobili i obračunatu kamatu“.

Za kraj, Trbojević podseća da svake godine sindikati, vlada i poslodavci pregovaraju o novoj minimalnoj ceni rada koja će od 1. januara 2023. iznositi 230 dinara po radnom satu.

BONUS VIDEO:  DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo