ĐACIMA VEŠTINE, KOMPANIJAMA KADAR: Podrška Regionalnog čelendž fonda dualnom obrazovanju

PKS

02. 04. 2022. u 09:45

TRGOVAČKA škola iz Beograda i kompanije „A1 Srbija“, „DM Drogerie“ i „Merkator S“ udružili su snage i formirale konzorcijum kako bi zajedno odgovorili na potrebe modernog školovanja kroz dualno obrazovanje i tržište rada, što je prepoznao i podržao Regionalni čelendž fond.

ЂАЦИМА ВЕШТИНЕ, КОМПАНИЈАМА КАДАР: Подршка Регионалног челенџ фонда дуалном образовању

Nevena Jelić, učenica Trgovačke škole, Foto PKS

Sredstva Fonda će koristiti za opremanje savremenom opremom novoosnovanog Trgovinskog trening centra u beogradskoj Trgovačkoj školi.

„Trgovačka škola je 2016. ušla u realizaciju projekta modela dualnog obrazovanja za trogodišnji obrazovni profil-trgovac jer smo prepoznali da treba da unapredimo praktičnu nastavu, odnosno, da uspostavimo bolju povezanost teorijskog znanja koje se stiče u školi i praktične nastave koja se realizuje u kompanijama“, kaže Mira Lekić, direktor Trgovačke škole.

Mira Lekić, Foto PKS

U dvanaest akreditovanih kompanija, među kojima su i predstavnici konzorcijuma „Mercator-S“, „A1“ i „DM“, 121 učenik ove škole, obrazovnog profila trgovac, ima praktičnu nastavu po modelu dualnog obrazovanja.

Jelisaveta Obradović, menadžer razvoja ljudskih resursa i koordinator projekta dualnog obrazovanja u „dm drogerie markt Srbija“, kaže da su u kompaniji ponosni na način na koji se razvija dualno obrazovanje u Srbiji i što se sve veći broj preduzeća pridružuje i shvata koliko je značajna podrška mladima:

„Naša želja je da kao pioniri ovog projekta u Srbiji budemo i na ovaj način deo direktne podrške školi i njenim rukovodiocima“.

Učimo i stičemo radne navike

Dualno obrazovanje je dobro za učenike jer im pomaže da lakše povežu ono što uče u školi sa poslovima koji se obavljaju u prodavnici, priča Nevena Jelić, učenica Trgovačke škole.

„Instruktori nam pomažu da steknemo radne navike, da poštujemo radno vreme, naučimo kako da uspešno komuniciramo sa različitim potrošačima. Stičemo praktične veštine i spremniji smo za budući posao i dalje usavršavanje“.

Za 11 konzorcijuma iz Srbije, Fond je obezbedio 4,2 miliona evra za opremu i edukaciju učenika, nastavnog kadra i mentora.

MERCATOR-S svake godine obnavlja saradnju sa oko 30 srednjih stručnih škola i praktično obrazuje više od 250 đaka.

“Imamo potpisane ugovore sa nekoliko fakulteta na kojima dodatno obrazujemo naše zaposlene koji su dobili kompanijsku stipendiju ili su deo M Hub talent programa. Na bazi takvog rada više od hiljadu naših koleginica i kolega u toku jedne godine dobije horizontalno ili vertikalo unapređenje unutar kompanije, kaže Jelena Šribar, direktorka Ljudskih resursa u “Merkator S“.

Model učenja

PROJEKAT je sjajna prilika da se učenicima obezbedi korišćenje savremene opreme i model učenja, nastavnicima i mentorima inovativna obuka, a privredi i obrazovanju još bolja povezanost“, ističe Selena Prijović iz „A1“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)