SUBVENCIJE NA KLIK: Prva faza E-agrara počinje sa radom u julu 2022. godine

V. N.

31. 12. 2021. u 16:52

E-AGRAR obuhvata novu aplikaciju koja bi trebalo da omogući efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

СУБВЕНЦИЈЕ НА КЛИК: Прва фаза Е-аграра почиње са радом у јулу 2022. године

Foto Shutterstock

Novo softversko rešenje predstavlja elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, podnositi elektronske zahteve za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, menjati podatke, obnavljati registracije i eventualno se brisati iz Registra.

„Poljoprivredna gazdinstva imaće mogućnost da podnose zahteve za direktna plaćanja (podsticaji po površini i podsticaji za životinje). Portal je sredstvo i za uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka“, navode iz Ministarstva poljoprivrede za „Preduzetnik“.

Kroz e-agrar biće omogućena razmena podataka sa drugim registrima koji vode jedinstvene matične brojeve građana, podatke o prebivalištu, podatke o zemljištu i životinjama i sl.

„Kada bude uspostavljen e-agrar, a očekujemo da će prva faza početi sa radom jula 2022. godine, poljoprivrednici će na jednostavan način elektronskim putem podnositi zahtev za direktne podsticaje i osim zahteva koje će moći da podnose elektronskim putem, neće morati da prikupljaju dodatnu dokumentaciju i šalju je u Upravu za agrarna plaćanja“, ističu u resornom ministarstvu.

Sve na jednom mestu

Uspostavljanje e-agrara će, kažu, omogućiti poljoprivrednicima da za kraće vreme dobiju podsticaje, jer će obrada predmeta znatno kraće trajati, vršiće se automatska obrada predmeta (razmena podataka i provera podataka između registara biće automatizovana).

Čitav proces će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja jer će na taj način doći do bržeg odobravanja podsticaja kao i brže isplate zahteva.

E-AGRAR će postati jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, svih zahteva za direktna plaćanja i omogućiće efikasnije izveštavanje o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i direktnim podsticajima. Takođe, biće uspostavljena razmena informacija (softverska) sa drugim državnim organima i organizacijama, u oba smera. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja