"KAD VOĆKE RODE, BERU SE OD JUTRA DO MRAKA": Stankovići prave rakiju od mušmule

Novosti Onlajn

29. 10. 2023. u 07:30

PORODICA Stanković na svom imanju smeštenom u okrugu Malog Požarevca, na oko 6 hektara zemljišta već godinama uzgaja breskve, šljive i mušmule. Koliko će otići na prodaju zavisi od rodne godine, ali se uvek nađe za domaći pekmez mermeladu, pa i štrudle.

КАД ВОЋКЕ РОДЕ, БЕРУ СЕ ОД ЈУТРА ДО МРАКА: Станковићи праве ракију од мушмуле

Foto: Privatna arhiva

Ilija kaže kad voćke rode, ima da se bere od jutra do mraka i to sve četvoročlana porodica sa svojim vrednim rukama obere uglavnom sama. I ne žali se na posao, već u pauzi nađe vremena i da napiše koji stih, pa je tako došao i do zbirke poezije.

Nesvakidašnji specijalitet koji Stankovići prave je rakija od mušmule. Iako za sada samo u manjim količinama, ovaj aperitiv rado posluže gostima uz kafu i slatko. A možda će u budućnosti biti i od drugih vrsta, jer Stankovići imaju plan da svoje gazdinstvo šire, i svake godine kako kaže nastoje da u svoj voćnjak zasade po još jednu novu voćku.

Foto: Privatna arhiva

Ilija je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu Ilije Stankovića

Mesto: Mali Požarevac

Naziv farme: Gazdinstvo Stanković

Delatnost: Voćarstvo

Dalja prerada: Proizvodnja rakije

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a "Novosti" će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona