PREDNOST MALIGNIM BOLESTIMA: Dva zdravstvena centra izašla iz kovid-sistema, prijem pacijenata po hitnosti

B. RADIVOJEVIĆ

19. 05. 2021. u 08:15

BOLNICE su, napokon, otvorene za nekovid pacijente, koje će sada, kad su kliničko-bolnički centri izašli iz kovid-sistema, primati po kriterijumu hitnosti.

ПРЕДНОСТ МАЛИГНИМ БОЛЕСТИМА: Два здравствена центра изашла из ковид-система, пријем пацијената по хитности

Foto: N. Skenderija

Posle "Bežanijske kose", koja se prva vratila u redovan režim rada, od prekjuče je u njemu i KBC "Zvezdara", a od juče, posle više od 400 dana zbrinjavanja inficiranih virusom korona i KBC "Dragiša Mišović" izlazi iz ovog režima. Sledeći će na redu biti KBC "Zemun", a kovid-zone ostaju Klinika za infektivne i tropske bolesti UKCS Srbije i bolnica u Batajnici. Svi ostali bi zatišje sa koronom, za koje se očekuje da će potrajati bar do jeseni, trebalo da iskoriste da zbrinu što više onih kojima je zbog smanjenih kapaciteta, usled preorijentacije na kovid, medicinska pomoć bila odlagana.

Prema generalnom planu povratka u nekovid režim, pacijenti će dolaziti na red u terminima koje su dobili prilikom odlaganja, odnosno u prezakazano vreme, a oni koji nemaju odložene termine trebalo bi ponovo da zakažu.

Doktor Petar Svorcan, direktor KBC "Zvezdara", kaže, za "Novosti", da je ovaj centar, po otpustu kovid pacijenata i dezinfekcije, od ponedeljka ujutro u redovnom režimu rada, i da su u potpunosti spremni za prijem i preglede nekovid pacijenata.

- Kao i do sada, u redovnom režimu rada hitni pregledi, tačnije pacijenti čije stanje zahteva urgentno zbrinjavanje, imaju prednost - kaže dr Svorcan.- Tokom rada u kovid-sistemu, liste čekanja koje postoje za ortopedske operacije kuka i kolena povećane su, dok je lista čekanja za operacije katarakte znatno smanjena, jer je tokom prošle godine, dok smo bili kovid-bolnica, u posebno izdvojenom delu neometano radila oftalmološka sala za operacije katarakte.

Ka ovom KBC, jednom od najvećih u Srbiji, gravitira više od 600.000 stanovnika, godišnje se u redovnim okolnostima obavi 300.000 specijalističkih pregleda i bude hospitalizovano prosečno 30.000 pacijenata.

Foto: D. Milovanović

- Naša ustanova je sad ponovo spremna za prijem nekovid pacijenata, a prioritet su hitna stanja, maligniteti, kontrole koje su bile zakazane pa odložene zbog kovid-režima rada, kao i hronični bolesnici - kaže dr Svorcan.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je u kontinuitetu najduže bio kovid-bolnica, kaže da će u prvih mesec dana rada po izlasku iz kovid-režima, fokus biti na operacijama pacijenata sa malignim tumorima i onih koji spadaju pod hitnu patologiju.

Ovaj KBC je do 14. maja uspeo da iz bolnice otpusti pacijente obolele od kovida i da očisti prostorije, a od juče su počeli da primaju nekovid pacijente.

- Ovu i narednu nedelju imaćemo 24-časovno dežurstvo, jer KBC "Zemun" još nije izašao iz kovid-režima - kaže pomoćnik direktora "Mišovića" dr Predrag Savić. - Svi očekujemo da će epidemiološka situacija i dalje imati ovako povoljan tok da bi pacijenti koji nisu kovid konačno, posle 14 meseci, uspeli da dođu do svojih lekara. Krenućemo i sa zakazivanjem, sa selektivnim programom operacija - rekao je Savić.

TRI PUTA MANjE HOSPITALIZOVANIH

BROJ kovid pacijenata u bolnicama trostruko je manji nego u jeku ovog talasa korone. Juče je bilo ukupno 2.410 hospitalizovanih, od kojih 86 na respiratoru. Korona je i dalje u velikom padu, iako je juče bilo 686 novoinficiranih, što je za oko 100 više nego dan ranije, ali je i to gotovo upola manje nego prošlog utorka, kada je potvrđeno 1.125 slučajeva infekcije. Nažalost, od posledica zaraze za dan je preminulo još 14 pacijenata.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, gde je dugo bio pojačan priliv pacijenata, upravo zbog toga što su drugi centri bili u kovid-sistemu, već osećaju uključivanje drugih bolnica u nekovid režim.

- Sigurno će nam biti lakše i suočićemo se sa situacijom da možemo slobodnije da radimo, da imamo više vremena i prostora, da imamo više dijagnostičkih mogućnosti i više mogućnosti za operacije - kaže dr Milika Ašanin, direktor UKCS. - Trudili smo se da se ni u jeku epidemije ne zanemarimo pacijente obolele od drugih bolesti. Od marta 2020. Urgentni centar imao je oko 120.000 pregledanih pacijenata, a pružio je oko 260.000 različitih pregleda. Najveći zastoj, generalno, zabeležen je u domenu ortopedije, naša Klinika za ortopedske bolesti u dužem periodu bila je sama, pošto je bolnica na Banjici dva puta ulazila u kovid--sistem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije