VAKCINU PRIMILO 48.000 GRAĐANA: Ubrzava se imunizacija stanovništva protiv virusa korona u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 05. 2021. u 08:15

U REPUBLICI Srpskoj se ubrzava proces vakcinacije protiv virusa korona.

ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 48.000 ГРАЂАНА: Убрзава се имунизација становништва против вируса корона у Републици Српској

Foto Novosti

Do sada je vakcinisano oko 48.000 građana prvom dozom i oko 28.000 drugom dozom nekom od dostupnih vakcina. U Srpskoj se priprema i treća faza vakcinacije stanovništva, kaže za "Novosti" Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, a ono što ohrabruje jeste i činjenica da nije bilo teških neželjenih posledica vakcinacije kod građana koji su do sada primili vakcinu.

- U Srpskoj, prema našim saznanjima, nismo imali nijedno ozbiljnije neželjeno dejstvo kao posledicu vakcinacije. To su bila blaža neželjena dejstva poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima i na mestu uboda ili opšta slabost. Ta dejstva traju od četiri do sedam dana. Svaka vakcina nosi rizik za neželjeno dejstvo, ali taj rizik se ne može meriti sa bolešću koju virus može izazvati - kaže Zeljković.

Treća faza, dodaje Zeljković, podrazumeva ljude koji obavljaju neke poslove od javnog značaja, pa su zbog toga ili više izloženi riziku ili je bitno da se zaštite da bi mogli da obavljaju svoje poslove neometano.

- U toj fazi su i novinari, prosvetari, policija, civilna zaštita, inspektori i slično. Ta faza još nije počela, ali se obavljaju pripreme - ističe Zeljković i dodaje da bi ta faza trebalo da počne krajem maja.

PREMINULO SKORO 3.600 OSOBA!

OD početka epidemije u RS potvrđena su 63.364 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 3.585 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona. Do sada se oporavilo 44.518 osoba, a testirane su ukupno 268.402 osobe. Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 518.

U Srpskoj i dalje traje vakcinacija starijih od 65 koji su se prijavili, ali ih ima još oko 60.000 koji čekaju da se vakcinišu.

- U RS se kreće i sa vakcinacijom ljudi sa hroničnim oboljenjima, ratnih vojnih invalida i osoba sa invaliditetom, kojima je upućen i poziv da se prijave radi evidentiranja i koje domovi zdravlja treba da pozivaju. Obe te kategorije su iz tzv. druge faze vakcinacije. U prvoj su bili zdravstveni radnici i korisnici i zaposleni domova za star, i ta se faza uskoro završava - pojasnio je Zeljković.

Foto Novosti

U Srpsku je do sada stiglo oko 213.000 doza vakcina i radi se o cepivima "sinofarm", "sputnjik V", "astra zeneka" i "fajzer".

Slađana Tepavac, epidemiolog DZ Gradiška, kaže da građani treba da se jave na vakcinaciju, jer je to najvažnija preventivna mera protiv virusa.

- Nije bilo težih neželjenih posledica, uglavnom su blagi simptomi. Vakcinisali smo građana sa svim dostupnim cepivima i nismo imali neželjene posledice - ističe Tepavčeva.

MERE Branislav Zeljković, Foto Novosti

Ona kaže da građani ne treba da veruju u teorije zavere koje se plasiraju oko vakcina i njihovih posledica.

- Svi koji imaju bilo kakvu sumnju oko vakcinacije treba da se obrate porodičnim lekarima i epdemiolozima i dobiće prave informacije u vezi sa vakcinama. Prema našem iskustvu sa terena, građani koji su imali nedoumica oko vakcina kada dođu da prime drugu dozu već su optimističniji - ističe dr Tepavac.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!