OBAVEZAN NEGATIVAN PCR TEST ZA DECU STARIJU OD 5 GODINA: Ima nade da problem ulaska u Grčku bude rešen do raspusta?

Novosti onlajn

18. 05. 2021. u 07:43

DECA starija od pet godina moraju da imaju negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, da bi ušla u Grčku.

ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 5 ГОДИНА: Има наде да проблем уласка у Грчку буде решен до распуста?

Foto Tanjug/AP

To je trenutno pravilo na graničnim prelazima koje bi moglo da se promeni do završetka školske godine.

Grčka je u subotu zvanično otvorila i turističku sezonu i mnoga pitanja u vezi sa ulaskom stranih turista u zemlju. Jedno od najvećih je na koji način će grčki graničari podići rampu deci mlađoj od 16 godina koja u Srbiji ne mogu da se vakcinišu.

Prema sadašnjem pravilu, jedini uslov za ulazak u Grčku za decu mlađu od 16 godina je negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ako se ima u vidu da PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to znači da bi prosečna četvoročlana porodica sa dvoje dece starije od pet, a mlađe od 16 godina, morala da izdvoji najmanje 18.000 dinara samo za testiranje. Veliki izdatak kada se zna da bi za tih 150 evra svakako mogao da se nađe smeštaj u Grčkoj od nekoliko noćenja i to usred turističke sezone.

Srećom, već postoje najave da bi pravila ulaska dece kao turista u zemlju Helena mogla da se promene u narednih mesec dana, odnosno do početka školskog raspusta. Milan Vuksanović, vlasnik turističke agencije, ističe da se razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da olakšaju ulazak dece u Grčku.

- Postoji mogućnost da Grčka ne insistira više na PCR testu nego na brzom, antigenskom testu koji je kod nas znatno jeftiniji i košta 3.000 do 3.500 dinara. Takođe, razmatra se i mogućnost da naša država subvencioniše PCR testiranje - naglašava Vuksanović.

Konkretan korak u privlačenju porodica već su učinili grčki hotelijeri.

- Za svoje goste grčki hotelijeri preuzeli su na sebe plaćanje svih troškova u vezi sa PCR testiranjem. Međutim, to je nemoguće da urade i vlasnici apartmana. Zato se mora naći neko rešenje. Inače će svi biti u problemu. Trenutno to nije veliki problem, ali biće za mesec dana kada se završi školska godina - kaže Vuksanović.ž

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!