DRŽAVA DRŽI ČAS ISTORIJE: Ministar Branko Ružić kaže da je gotov Zakon o identitetskim udžbenicima

Lj. B.

30. 04. 2021. u 19:57

PREDLOG izmena i dopuna Zakona o udžbenicima kojim treba da se realizuje inicijativa da identitetske udžbenike pravi država je pri kraju, ostala su sitna nijansiranja i da se obave konsultacije sa onima koji su zainteresovani za izdavaštvo na tržištu. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa tim predlozima i da će se oni naći na Vladi, a zatim i u Skupštini Srbije.

ДРЖАВА ДРЖИ ЧАС ИСТОРИЈЕ: Министар Бранко Ружић каже да је готов Закон о идентитетским уџбеницима

Novosti

Ovo je izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i time potvrdio da je odmakao posao oko realizacije ideje da država priprema i štampa udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, koju je, pre izvesnog vremena, pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić.

- Samo država može da napravi udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije. Ovo ostalo na tržištu možete da pišete šta hoćete. Ali da vam Jasenovac bude deset minuta jednog časa, e to sad mačku o rep okačite. Poštujem tržišnu utakmicu, ali ne sme se dozvoliti relativizovanje naše istorije od strane raznih izdavača - rekao je tada predsednik Vučić.

Ružić je ocenio da je to dobra ideja, ističući da je formirana Radna grupa i da su praktično pripremljene izmene i dopune Zakona o udžbenicima, koje bi to pitanje tretirale na način da knjige za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju štampa javni izdavač, ne oglušujući se o dosadašnji zakonodavni okvir koji definiše liberalizaciju tržišta udžbenika.

- Mislim da je to ne samo identitetsko, već pitanje od nacionalnog interesa - rekao je Ružić.

Kada ovaj propis bude donet, pomenute udžbenike verovatno će štampati jedini Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač.

PRED ĐACIMA VEĆ DOGODINE

KAKO je ranije najvaljeno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nove udžbenike istorije, srpskog jezika i književnosti i geografije učenici starijih razreda osnovne škole i srednjoškolci mogli bi da koriste već od 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna