MEDICINARI SA KOVID-FRONTA NA CRVENOM MORU: Palma zahvalio lekarima i tehničarima putovanjem u Egipat

A.Z. KLISURIĆ

12. 04. 2021. u 20:29

DELEGACIJA od 130 ljudi doputovala je u nedelju u letovalište Hurgada u Egiptu. Najveći broj njih su medicinski radnici iz Srbije koji već više od godinu dana biju bitku protiv virusa korona. Na zasluženi šestodnevni odmor poveo ih je predsednik Skupštine opštine Jagodina i narodni poslanik Dragan Marković Palma.

МЕДИЦИНАРИ СА КОВИД-ФРОНТА НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Палма захвалио лекарима и техничарима путовањем у Египат

Deo ekipe u Hurgadi/odmor Deo ekipe u Hurgadi

Za troškove putovanja pobrinuli su se donatori, a kako je Marković rekao, uspeo je da dobije i privilegovane cene u hotelu u kome je smeštena ova delegacija.

Prema rečima Dragana Markovića, pronašao je i donatore koji će obezbediti put za 1.000 zdravstvenih radnika u junu i oni će tada posetiti Grčku. Medicinari iz Beograda, Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Kruševca, Niša i Rekovca sada uživaju na obalama Crvenog mora.

 - U delegaciji su zdravstveni radnici sa prve linije odbrane od kovida 19, i to iz cele Srbije. Lekari, medicinske sestre i tehničari su naši heroji sa prve linije fronta u borbi protiv virusa korona i mi im se na ovaj način zahvaljujemo - rekao je Dragan Marković.

Zaposleni iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" zahvalni su Markoviću na ovom putovanju.

 - Naša bolnica nije u kovid-sistemu, ali je naše medicinsko osoblje dobrovoljno odlazilo da pomaže kolegama koji rade u bolnicama gde su pacijenti zaraženi koronom. Naše rukovodstvo odlučilo je da na put pošalje šest medicinskih tehničara koji su najviše puta išli na prve linije fronta - priča za "Novosti" Gordana Parilović.  - Ja idem po dve nedelje iz "Dedinja" u Batajnicu. Moramo da se borimo i tu smo da pomognemo. Ovo putovanje nam mnogo znači, i od kad smo došli, imamo osećaj da sanjamo.

Gordanina koleginica Marina Arsov kovid-bitke vodila je u KBC "Dragiša Mišović", a, kako kaže, na putovanje je krenula baš po završetku smene, kao i većina njenih kolega.

Medicinsko osoblje koje uživa u Hurgadi jednoglasno je u zahvalnosti Markoviću, ali i u stavu da im je odmor zaista bio potreban. Srpski medicinari posetiće i Klinički centar u Hurgadi, gde će razmeniti iskustva sa svojim egipatskim kolegama. Iako je glavni cilj ovog putovanja nagrada za teške borbe medicinara, privredno-politički deo delegacije tokom boravka u Egiptu imaće sastanke sa poslanicima egipatskog parlamenta.

 - Članovi parlamenta, guverner Crvenog mora general Amr Hanafi, ali i egipatski privrednci doputovaće iz Kaira u Hurgadu kako bismo ojačali prijateljske odnose između dve zemlje. Cilj nam je da ostvarimo još bolje veze sa Egiptom, koji je i najjača sila Bliskog istoka, kao i da predstavnici ove zemlje u međunarodnim institucijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama, budu na strani pravde, a to znači na strani Srbije - rekao je Marković.

MOŠTI ZAŠTITNIKA KAIRA U JAGODINI

IZASLANIK aleksandrijskog patrijarha sastaće se u Kairu sa Milošem Stojkovićem, zastupnikom manastira Hilandar za Srbiju. Na sastanku će biti ozvaničena saradnja sa Jagodinom, a kako najavljuju iz ove patrijaršije, biće poslate mošti svetih zaštitnika grada Kaira, koje će biti smeštene u jednoj od jagodinskih crkava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!