JEDINA DAMA U STOLARSKOJ RADIONICI: Zrenjaninka Gorjana Ponjević Balani već dvadeset godina neguje tradiciju isključivo "muškog" zanata

B. Grujić

04. 04. 2021. u 13:32

JEDINA dama u Zrenjaninu i okolini koja se bavi stolarskim zanatom je Gorjana Ponjević Balani.

ЈЕДИНА ДАМА У СТОЛАРСКОЈ РАДИОНИЦИ: Зрењанинка Горјана Поњевић Балани већ двадесет година негује традицију искључиво мушког заната

Foto: Grad Zrenjanin

Već dvadeset godina neguje tradiciju ovog starog zanata, a uz izradu i restauraciju nameštaja i predmeta od drveta, sarađuje sa više osnovnih škola i svoje znanje prezentuje na časovima tehničkog i likovnog vaspitanja.

- Imam saradnju i sa Tehničkim fakultetom u Zrenjaninu, sa studentima koji tragaju za inovacijama i najsrećnija bih bila da svoje znanje prenesem novim generacijama, ali zainteresovanih za stolarski zanat gotovo da nema - kaže Gorjana, uz napomenu da ima podršku supruga Antonija, Italijana.

U Zrenjaninu poseduje proizvodnu radionicu za preradu drveta, od preko hiljadu kvadratnih metara i sa tridesetak mašina. Trenutno je maksimalno posvećena projektu "Vrata sa dušom", u okviru kojeg restaurira crkveni nameštaj star više od 200 godina, stara ulazna vrata i jedan drveni brod.

- Velika mi je bila čast da, u saradnji sa stručnim ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika, radim na restauraciji delova zgrade "Šeherezada" u strogom centru Zrenjanina (zgrada zlatara Karla Helmbolda, koja je zbog orijentalnog izgleda i polihromne fasade, sa preko deset boja, dobila ovo ime), koja je jedno od najlepših i najautentičnijih zdanja ne samo u ovom gradu - dodaje "žena zmaj", kako mnogi nazivaju Gorjanu Ponjević Balani, otkako je pre nekoliko godina dobila nagradu "Cvetom uspeha za ženu zmaja" od Udruženja poslovnih žena Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo