POVUČENE TUŽBE PROTIV VETERINARA ZBOG INFORMACIJA O STRUJI: Većina veterinarskih stanica dostavila tražene podatke, neki se obratili sudu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ-V. ILIĆ

24. 03. 2021. u 19:31

NENAD Cvjetićanin, advokat iz Beograda, koji je kao fizičko lice preko svog pravnog zastupnika, odnosno kolege iz iste kancelarije, pokrenuo prekršajne postupke protiv više od 60 veterinarskih stanica u Srbiji, a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, povukao je tužbe. Ovo je za „Novosti“ potvrdio Radoš Railić, dr veterinarske medicine iz Gornjeg Milanovca.

ПОВУЧЕНЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ВЕТЕРИНАРА ЗБОГ ИНФОРМАЦИЈА О СТРУЈИ: Већина ветеринарских станица доставила тражене податке, неки се обратили суду

Radoš Railić / Privatna arhiva

Kako su „Novosti“ pisale u februaru, na desetine vlasnika veterinarskih stanica dobilo je pozive da se jave prekršajnim sudovima pošto nisu u zakonskom roku odgovorili na neobično pitanje koje im je stiglo tokom decembra i januara poštom iz Beograda, od Cvjetićanina.

Njega je zanimalo da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije. U dopisu je tražio i da mu, ukoliko imaju ugovor, dostave poštom kopiju, zajedno sa odgovorom na pitanje da li imaju dug za struju po završnom računu za 2017/2018. godinu, koliki je i dokaze za to.

Budući da većina od 211 veterinara nije znala da se nalaze u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na ove dopise nisu odgovorili. Nakon toga usledio je poziv za sud.

Veterinari su se obratili Veterinarskoj komori, a ova Povereniku za informacije od javnog značaja. Pošto je javnost alarmirana, Veterinarskoj komori se obratio i sam Nenad Cvjetićanin.

- On je tražio od Komore još jednom da mu veterinari odgovore na postavljena pitanja i obećao da će povući tužbe. Većina je tako i uradila, pa je odustao od sudskog gonjenja. Ja nisam hteo, već sam preko advokata podneo dva podneska sudu, kojima sam osporio prekršajni zahtev. Na kraju je on morao meni da plati 25.500 dinara – kaže Radoš Railić za „Novosti“.

On zaključuje da bi pod hitno trebalo menjati odredbe ovog Zakona, jer aktuelni propis omogućava zloupotrebe.

Kako nam je potvrdio poverenik Milan Marinović, u toku su izmene zakona, pošto se pokazalo da poslednjih godina građani i naročito pojedine advokatske kancelarije masovno tuže škole, vrtiće, veterinare i ostale koji ne znaju da se nalaze u katalogu organa javne vlasti i da su obavezni da odgovore na njihova najrazličitija, često besmislena pitanja. Samo u 2019. pokrenuto je oko 5.000 takvih tužbi, a tužioci su zaradili milione na sudskim troškovima.

Kazna za nepoštovanje ovog zakona je između 5.000 i 50.000 dinara, i ona ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

ANTRFILE

ANALIZA TRŽIŠTA

KAKO nam je u februaru potvrdio Nenad Cvjetićanin, koji je sa još jednom ženskom osobom istog prezimena i iz iste kancelarije tražio informacije o struji od veterinara, ovi podaci bili su mu potrebni zbog analize tržišta električne energije. Izjavio je da je i za građane važno da znaju da li veterinari redovno plaćaju struju.

#veterinari #tužbe #slobodni pristup informacijama od javnog značaja #Nenad Cvjetićanin #Radiš Railić #advokati

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)