SEĆANJE NA BRANIOCE OTADŽBINE: U Kraljevu obeležena dvadesetdruga godišnjica NATO agresije

G. ĆIROVIĆ

24. 03. 2021. u 11:55

UZ pravoslavni parastos borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999. godine, juče je kraj spomen obeležja u centru Kraljeva, na skroman i prigodan način obeležena dvadestdruga godišnjica NATO agresije na Srbiju i ujedno Dan sećanja na branioce otadžbine.

СЕЋАЊЕ НА БРАНИОЦЕ ОТАЏБИНЕ: У Краљеву обележена двадесетдруга годишњица НАТО агресије

Foto: F.Šljivić

Ovom prilikom predstavnici lokalne samouprave, vojske, policije i boračkih udruženja položili su vence kraj spomen ploče sa 86 imena poginulih Kraljevčana u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, od kojih 77 na Kosmetu.

- Sa dubokim poštovanjem sećamo se junaka koji su dali svoje živote na braniku otadžbine. Ne zaboravljamo zločinačku NATO agresiju. Na grbu Kraljeva piše „Nama dobro, a nikome zlo“. Kažu da je hrišćanski praštati, a mi poručujemo neka oprosti onaj ko može - rekao je Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Tokom 78 dana, koliko je 1999. godine trajalo NATO bombardovanje, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. U ukupno 172 napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila, uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata.

Na kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila. Najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Ratini, Mrsaću, Cvetkama...

U celom Raškom okrugu oštećeno je ili potpuno srušeno oko 2.500 kuća, 1.200 stanova, 12 škola, sedam zdravstvenih stanica, dva dečja vrtića, a teško je oštećeno 20 drumskih i železničkih mostova, uglavnom u Ibarskoj klisuri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)