PRVA "SUPERPUMA" SLEĆE PRE ZIME: "Erbas" u Francuskoj počeo izradu helikoptera za MUP

R. DRAGOVIĆ

12. 03. 2021. u 11:53

PROIZVODNjA i montaža helikoptera H-215 "superpuma" za Helikoptersku jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nedavno je počela u "Erbasovoj" fabrici u francuskom gradu Marinjan.

ПРВА СУПЕРПУМА СЛЕЋЕ ПРЕ ЗИМЕ: Ербас у Француској почео израду хеликоптера за МУП

Foto: Printskrin

Reč je o višenamenskim, prevashodno transportnim, letelicama, koje, međutim, u naoružanoj verziji mogu uspešno da izvršavaju i borbene zadatke. Prve "superpume" trebalo bi da budu isporučene Srbiji već ove godine.

Odredbe ovog ugovora, kako je preneo specijalizovani portal za avijaciju "Tango siks", predviđaju kao poslednji rok isporuke april 2022. godine. Tome će prethoditi složeni sistem obuke pilota i tehničkog sastava koji će u nekoliko faza biti sproveden u Francuskoj, ali i u našoj zemlji.

Ovom procesu sigurno će da doprinese dosadašnja dobra saradnja Vlade Srbije i kompanije "Erbas helikopters", koja je krunisana nabavkom ukupno devet letelica H145M, koje su uveliko u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i policije.

U iščekivanju novog opremanja Helikopterske jedinice MUP-a, najavljeno je dodatno jačanje vazduhoplovnih resursa Srbije. Akcenat vojnog vrha, kako je najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, ovog puta biće na protivpožarnim helikopterima, o kojima će se povesti razgovori sa "ruskim i francuskim prijateljima". Poznavaoci vojne tehnike u ovim rečima prepoznali su "Erbasove" letelice, odnosno rusku familiju "kamov".

HRVATE BRINE JAČANjE SRBIJE

NAJAVE novog talasa opremanja Vojske Srbije sa posebnom pažnjom se prati u Hrvatskoj, pri čemu se ne krije tobožnja bojazan od naglog naoružavanja srpskih oružanih snaga.

Poslednji izliv brige za regionalnu bezbednost formulisao je hrvatski vojni analitičar Jan Ivanjek, koji je u svojoj video-analizi posebnu pažnju posvetio investicijama Srbije u svoje oružane snage. Uz opasku da Hrvatska u ovom procesu znatno kasni, Ivanjek konstatuje da je NATO propustio priliku da svojim delovanjem u regionu spreči širenje ruskog i kineskog uticaja.

Ova vrsta nabavke biće sprovedena u sklopu "drastično većeg izdvajanja za vojsku tokom ove i sledeće godine". Novi talas jačanja oružanih snaga, bez iznošenja detalja, Vučić je najavio uz ocenu da će nabavljeno naoružanje imati isključivo svrhu odvraćanja potencijalnih agresora.

U vojnim krugovima već duže vreme se govori o mogućnostima za kupovinu sofisticirane borbene i opreme - novih borbenih bespilotnih letelica, sistema za izviđanje i ometanje, različitih radara i složenih raketnih sistema... Na spisku država proizvođača je Francuska, ali i Izrael, Rusija, Turska... Na listi želja Vojske Srbije, prema nekim spekulacijama, jeste i ruski sistem za elektronsko ratovanje "Krasuha".

Reč je o dokazanom i proverenom sistemu dometa oko 300 kilometara koji zračenjem pravi elektronski kišobran iznad komandnih mesta, sistema PVO, strateški važnih objekata i vojnih položaja. Svojim dejstvom "Krasuha" čini efikasnu zaštitu od bespilotnih letelica i neprijateljskih izviđačkih radara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene