DA NE BEŽE, DA SE NE KRIJU I DA PREDAJU KLJUČEVE: Evo kako su pristalice NDH proterivale Srbe iz Mostara (FOTO)

S. B.

11. 03. 2021. u 18:41

- POZIVAJU se svi SRBI sa članovima svojim porodica čija prezimena po redarstvenom popisu počinju sa slovima A i B,da se danas 14. o.m. u 10 sati navečer sakupe na željezničkoj postaji radi iseljenja u SRBIJU. Vlak iseljenika krenuti će točno u 11 sati navečer.

ДА НЕ БЕЖЕ, ДА СЕ НЕ КРИЈУ И ДА ПРЕДАЈУ КЉУЧЕВЕ: Ево како су присталице НДХ протеривале Србе из Мостара  (ФОТО)

Foto: Narodni muzej u Kruševcu

Objavilo je ovo Predstojništvo Gradskog Redarstva u Mostaru u leto 1941.godine u okviru obaveštenja naslovljenog kao POZIV SRBIMA.

To je samo jedno od brojnih dokaza teške sudbine srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, koja se od danas može videti na izložbi “Koncentracioni logor Jasenovac 1941.-1945.” u Narodnom muzeju u Kruševcu. U istom obaveštenju, „iseljenici“ se upozoravaju da pre odlaska na „kolodvor“ ključeve svojih stanova ostave predstavništvu mostarskog redarstva.

- Svi koji se ovom pozivu ne odazovu te pokušaju odbjeći ili sakriti se, po pronalasku biti će uhapšeni i najstrožije kažnjeni -upozoravaju se Srbi.

Ostalim stanovnocima Mostara se zabranjuje „pod najstrožijom kaznom“, između ostalog, da prikrivaju one koji moraju da se isele.

- Naročito strožom kaznom biti će kaženjeni oni SRBI,koji pokušaju svoju pokretnu ili nepokretnu imovinu na bilo koji način oštetiti“,stoji na kraju obaveštenja „dano u Mostaru 14. kolovoza 1941.“, koje se završava dobro poznatim pozdravom u NDH - ZA DOM SPREMNI!

Foto: Narodni muzej u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)